Lifestyle - Zabava

Umetnost rezbarenja prezentovana na vrlo neobičnim materijalima

Umetnost rezbarenja stara je čini se koliko i ljudska želja da sačuva od zaborava lepote koje ga okružuju.

Najčešće je u pitanju komad drveta na kom umetnik, uz pomoć specijalih alata odnosno čekića i dleta, pravi ureze i stvara najneverovatnije dvodimenzinalne oblike. Vrlo često ti oblici prerastu i u 3D formu, ističući pri tom sposobnost umetnika da od običnog komada drveta vidi svoje novo remek delo. Ali ovog puta ne govorimo o drvetu, već o nešto delikatnijem materijalu.

Naime, za većinu ljudi je jabuka, jednostavno jabuka, paradajz je samo paradajz, bundeva...shvatate poentu. Ali ne i za japansku umetnicu po imanu Tomoko Sato. Ona ovo voće i povrće posmatra kao svoje prazno platno, spremno da bude izdubljeno i da postane delikatan vid umetničkog dela. Sve je počelo još 2004. godine kada je Tomoko bila u poseti Tajlandu, i kada se tamo po prvi put susrela sa tradicionalnim tajlandskim zanatom u obliku rezbarenja.

Apsolutno fascinirna viđenim, Tomoko je savladala veštinu rezbarenja i vratila se u Kjoto. Sa obrade i rezbarenja drveta prešla je na voće i povrće. A rezultat je prosto zadivljujući! Danas ova talentovana umetnica pretvara širi spektar plodova voća i povrća u istinska umetnička dela vrlo zamršene forme. Predivni ornamenti, simetrični obrasci i oblici koji deluju kao da su izvan ovog sveta, neverovatno ali istinito stvarani su ručno. Mašinska preciznost je ta koja ističe u prvom planu nesvakidašnju veštinu i jedinstven talent ove mlade devojke.

Rezbarenje voća na tajlandskom jeziku se kaže – kae sa luk, i predstavlja poseban oblik umetnosti koji zahteva krajnju posvećenost, suptilnost i oko za detalje. Bilo koje voće ili povrće može postati umetničko delo u rukama veštog rezbara, a najčešće su to jabuke, bundeve, krastavci i sl. Lubenica je takođe vrlo popularna među umetnicima koji se bave rezbarenjem voća jer vam daje veliku površinu za rad i mogućnost da izrađujete slojevito cveće, trodimenzoanlne ruže, složene latice pa čak i nežne labudove.

Ž.J.

Izvor: Bored Panda

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group