Ulična umetnost na ulicama Pariza – više od vandalizma

Razni oblici ulične umetnosti, poput grafita sreću se na ulicama velikih gradova.

Po mišljenju mnogih, ova vrsta izražavanja teško da se može nazvati umetnošću. Mnogi na nju gledaju kao na oblik vandalizma, koji uništava fasade zgrada. Međutim, ima i onih koji mogu da prepoznaju lepotu u ovom obliku – bunta. Oni smatraju da je ulična umetnost tu da nas nadahne i iznenadi, nasmeje i navede da razmislimo - gde smo i zašto. Ona je tu da uzdrma dosadne velike urbane sredine obavijene sivilom, da podstakne maštu i pokrene raspravu. Ona je tu da nam pruži novi pogled na stvari koje nas okružuju.

U poslednjih nekoliko godina broj talentovanih uličnih umetnika se dramatično povećao. To je automatski uslovilo činjenicom da je i veći broj ljudi zainteresovan za ovu vrstu umetnosti, i da gradovi širom planete sve češće osvanu prekriveni jedinstvenim freskama. Ono po čemu se ulična umetnost razlikuje od klasične umetnosti slikanja na platnu je zapravo vreme. Ulični umetnici su ograničeni vremenom ali i načinom rada, pri čemu treba u rekordno kratkom roku da stvore nešto smelo, prepoznatljivo i sa bezvremenskim šarmom.

Našu današnju priču posvećujemo francuskom uličnom umetniku po imenu OakOak. Ovaj kreativni um je poznat po svom urbanom stilu i stvaranju vrlo upečatljivih slika na ulicama Francuske a naročito Pariza. Njegov rad se sastoji od upotrebe boje u spreju i nasumično pronađenih predmeta na licu mesta. Pukotine, rupe i mali žlebovi su sasvim dovoljni da OakOak dobije inspiraciju i uzme sprej u boji u ruke. Njegov performans odigrava se u letu, dok postepeno gradi priču i stvara neponovljive prikaze.

Zavirite u našu galeriju i otkrijte neverovatnu lepotu koja se skriva iza ulične umetnosti.

Ž.J.

Izvor: Bored Panda

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group