Tajlandske vlasti zabranile su upotrebu SPF krema

Tajlandska vlada zabranila je upotrebu SPF krema na lokalnim plažama. To je zbog hemijskih filtera sadržanih u kremama za sunčanje koji štete koralima.

Kada dođu u dodir sa vodom, SPF kreme izbeljuju korale, sprečavaju njihovu reprodukciju i uništavaju larve. Smanjenje populacije korala moglo bi naštetiti tajlandskom nautičkom turizmu i, u stvari, smanjiti broj putnika. Iz istog razloga, upotreba kreme za sunčanje je već zabranjena na ostrvu Palau i u američkoj državi Havaji.

Zbog nepoštovanja pravila, tajlandske vlasti mogu izreći kaznu od 100 hiljada bahta, otprilike 3 hiljade dolara. Još nije poznato kako će vlada kontrolisati zabranu upotrebe zaštitnih faktora.

Takođe je nejasno da li će turisti i lokalno stanovništvo moći da nanose kreme za sunčanje sa mineralnim, a ne hemijskim filterima. Titanijum dioksid, koji se najčešće nalazi u mineralnim SPF kremama, nije na listi zabranjenih sastojaka.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group