Skulpture koje podižu svest o zagađenju u morima i okeanima

Jedna tema je ona o kojoj slušamo sve više u poslednje vreme.

U pitanju je svakako zagađenje planete, ono koje doseže sve do morskih i okeanskih dubina. Mnogi umetnici, muzičari, glumci i druge uticajne ličnosti nastoje da podignu svojim stavom svest javnosti o intenzitetu ovog zagađenja i njegovom uticaju na svet pod vodom. Nažalost mnogi još uvek misle da će okrenuvši se reciklaži skinuti sa sebe odgovornost u pogledu zagađenja okeana i mora. Reciklaža jeste važan korak, ali nije dovoljan. Potrebno je da promenimo svoje navike i biramo ekološke proizvode koji ne podrazumevaju plastičnu ambalažu.

Danas vam predstavljamo delo jedne umetnice, koja je u njega uložila svoje srce. Njeno ime je Tina Kraus. Stvarajući skulpture morskih stvorenja od krep papira i otpada kojim smo okruženi, ona je želela da skrene pažnju na sve ozbiljniji problem koji nije – izvan našeg domašaja. Naši okeani i naš morski svet zavise od toga koliko često upotrebljavamo plastiku u svom svakodnevnom životu, kao i šta radimo sa njom nakon što je iskoristimo.

Mora i okeani nude stanište za beskrajno mnogo biljnih i životinjskih rvsta. Naučinici veruju da ih ima preko 10 miliona, a mi smo im jedina ozbiljna pretnja, ali i nada. Smatra se da su mnoge vrste još uvek neistražene i da ako budemo nastavili u ovom pravcu u pogledu zagađenja, nikad nećemo ni dobiti priliku da ih upoznamo. Mnoge smo već u nepovrat izgubili, i ne bi trebalo da težimo ka dopuni liste.

Takođe osim plastike, okeane i mora zagađuju i blizine fabrika koje ispuštaju štetne materije u vodu, kao i prekomerno izlovljavanje određenih vrsta ribe radi profita. Naizgled obimni ekosistemi, zapravo su vrlo krhki i njihova budućnost je u našim rukama. Potrebno je da shvatimo da svojim delovanjem (ili nedelovanjem) možemo da doživimo samo dva scenarija; onaj u kom flora i fauna živi u divnoj vezi sa ljudskim svetom, i onaj u kom smo sami, osuđeni na propast.

Skulpture koje vam danas predstavljamo tu su da vas navedu da zaista gledate, otvorenog srca.

Ž.J.

Izvor: Bored Panda

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group