Lifestyle - Zabava

Optička iluzija pretvara ulicu u Montrealu u valovite peščane dime

Možda se sećate rečenice iz Ratova zvezda koju Obi-Van-Kenobi izgovara: "oči vas mogu prevariti, ne verujte im".

I zaista je tako! Uverili smo se u to nebrojano puta kad god smo se susreli sa nekom optičkom iluzijom. Ali ono što vam danas predstavljamo zaista dovodi u pitanje našu sposobnost percepcije. U pitanju je delo kanadske arhitektonske firme koja nosi naziv NOS, a umetničko delo smešteno je na vrlo neobičnoj lokaciji, na ulicama Montreala.

Delo nosi naziv “Pokretne dine” i ima neverovatnu moć savijanja ljudske perspektive. Kada se gleda pod određenim uglom, ovaj umetnički rad deluje obmanjujuće oponašajući obrasce peska u pustinji. Ogromne sfere od hroma doprinose efektu iluzije, a rezultat je apsolutno zapanjujući.

Prema rečima kompanije zaslužne za nastanak ovog umetničkog iskaza – u pitanju je iskustvena fatamorgana u srcu Montrealan u kojoj se prepliću stvarno i virtuelno. Delo je nastalo 2008. godine u okviru izložbe u Montrealskom muzeju lepih umetnosti pod nazivom “Od Afrike do Amerike: licem u lice sa Pikasom, prošlost i sadašnjost”.

Crpeći inspiraciju iz dela kubanskih umetnika, iluzorno umetničko delo je postavljeno na Avenue de Musee, u okviru godišnjeg poziva umetnicima. Arhitekta koji stoji iza ovog dela rekao je da se ideja o ovakvom stvaranju javila kada su želeli da ulici daju volumen, odnosno topografiju, imajući pri tom na umu da instalacija treba da bude dvodimenzionalna kako bi omogućila pešacima da se po njoj kreću. Inspirisan grafičkom tehnikom kubizma, tim je stvorio nesvakidašnju iluziju dubine.

Ž.J.

Izvor: Bored Panda

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group