Lidlov sladak put čokolade

Za sve čokoholičare prva pomisao na čokoladu navodi na razmišljanja o uživanju u slatkim zalogajima i osećaju zadovoljstva. Ipak, kada pogledamo put ovog omiljenog proizvoda iz daleke Afrike do naših stolova potrebno je zapitati se kako se kakao, kao osnovna sirovina čokolade, zapravo proizvodi.  Pomisao na decu na poljima u zapadnoj Africi, kojima čokolada ne predstavlja izvor zadovoljstva već posla koji obuhvata i rad noću, predstavlja jedan od razloga zašto se kakao svrstava u kritične sirovina. Dodatni razlozi za to su niske naknade uzgajivača, nestabilna cena sirovine i neizvesnost tržišta kakaoa, zbog čega često dolazi i do krčenja zaštićenih šumskih područja radi dodatne zarade.

Kada malo dublje razmislimo shvatimo da čokolada nije samo mali komad zadovoljstva, već nas ona može naučiti mnogim stvarima, pa čak nam i pružiti priliku da nekome pomognemo. Dobar primer je kompanija Lidl koja je u cilju osvešćivanja ovog problema uvrstila u svoju ponudu čokoladu Way To Go, napravljenu od kakaoa koji potiče iz održivog uzgoja u Gani, čiji proizvodni proces obezbeđuje bolje uslove uzgajivača, a istovremeno doprinosi zaštiti životne sredine.

Da doprinos ne ostane samo na nivou podizanja svesti javnosti čini način na koji kompanija Lidl zajedno sa Fairtrade-om pomaže uzgajivačima da direktno profitiraju od svake prodate čokolade kroz prosleđivanje fiksne premije. Dakle, premija Fairtrade-a ih štiti od variranja cena na svetskom tržištu, a premija Lidla obezbeđuje dugoročne benefite za male uzgajivače na nekoliko načina – s jedne strane, oni prolaze kroz obuke o održivom uzgoju kakaoa kako bi došli do većih prinosa i prihoda vodeći istovremeno računa o životnoj sredini, a sa druge Lidl podržava članove udruženja pri diversifikaciji proizvodnje kako bi ekonomski bili nezavisniji od uzgoja kakaoa.

Tako od sada možemo bez griže savesti uživati u malim zalogajima sreće, znajući da upravo tim zalogajima doprinosimo nečijem boljem sutra.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group