Koliko duga treba da bude vaša biografija?

Jedna od najvažnijih dilema kada želimo da konkurišemo za neki posao jeste kako sastaviti CV, odnosno radnu biografiju...

Tekst koji šaljemo je prva slika poslodavca o nama. On na osnovu toga donosi odluku, da li ćemo ući u drugi krug, tj. da li će nas uopšte pozvati na intervju ili ćemo samo dobiti obaveštenje da nismo dovoljno kvalifikovani za konkretan posao. Zato su mnogi nesigurni po tom pitanju, uglavnom o dužini CV-ja, detalja koje ćemo navesti, da li staviti sliku, ako stavljamo onda kakvu itd.

Sledeća dilema je, da li napisati radnu biografiju u nekoj slobodnoj formi, ili koristiti neki alat za sastavljanje teksta, znači napisati CV prema nekom šablonu. Na internetu možemo naći veliki broj sajtova koji nam pomažu u tome. Ovi sajtovi nam nude opciju CV sa CVmaker, a neki od tih sajtova su dostupni i na srpskom jeziku.

Ovi sajtovi nam u velikom broju slučajeva nude određen broj šablona besplatno i imaju neke za koje moramo da uplatimo neki iznos. Ako još nemaš neku rutinu u pisanju radne biografije, ovi sajtovi ti mogu biti od velike koristi iz sledećih razloga:

Sa ovim alatima možemo brzo i lako sastaviti jedan profesionalni CV. Ne moramo ništa drugo uraditi, nego upisati svoje lične podatke i informacije vezane za naše radno iskustvo. Ako sastaviš CV na ovaj način, sa kreativnim izgledom i dizajnom veća će biti i verovatnoća da ćeš dobiti posao. Po nekim podacima, verovatnoća da će ljudi, koji šalju poslodavcima ovakve radne biografije biti pozvani na intervju je veća za 65% od toga kada šaljete neki CV napisan u Word-u, bez nekog dizajna.

Neka od važnijih pravila pisanja radne biografije

U nastavku ćemo navesti nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju tokom pisanja CV-ja. Prva i jedna od najvažnijih stvari jeste dužina teksta. Tu ćeš naći razne savete, mi ćemo pokušati da rezimiramo neke najvažnije aspekte.

Prema nekim pravilima, regruteri troše svega 6-7 sekundi na prvi pregled jedne radne biografije, posebno, ako moraju pregledati 50, 100 ili više prijava. Znači prvi utisak je veoma bitan. Što se tiče dužine, osnovno pravilo je da je optimalna dužina radne biografije jedna strana. To nije teško ostvariti, ako si nedavno završio fakultet ili si imao jedno ili dva-tri radna mesta.

Međutim, ako si kandidat sa radnim iskustvom od 20 ili više godina, onda će ti možda biti teže da se držiš ovog pravila. U velikom broju slučajeva treba izbegavati pisanje radne biografije na 3-4 strane, ali ima i nekih izuzetaka. Isto je bitno, da najvažnije stvari budu navedene u prvoj trećini CV-ja.

Recimo, ako se konkurišeš za neku menadžersku, direktorsku poziciju, najverovatnije imaš dugačku karijeru sa velikim brojem pozicija i mnogobrojnim uspesima. Ili, ako se radi o nekom akademskom zaposlenju, naravno, popiši sve publikacije, rezultate, predavanja, konferencije i sve što te kvalifikuje za određenu poziciju. Isti je slučaj, ako se radi o lekarima, pravnicima ili umetnicima kao što su glumci, muzičari itd.

Ako zbog duge karijere tvoj CV postaje predugačak, jednostavno, skrati na način da za one pozicije koje si obavljao pre 20 godina samo navedeš period i poziciju, a detaljnije ćeš predstaviti samo one funkcije koje su bitne za radno mesto za koje konkurišeš.

Sledeća bitna tačka jeste tačnost, verodostojnost svih podataka, pre svega tvog broja telefona i e-mail adrese. Poslodavci obično odbijaju 76% CV-ja zbog netačne e-mail adrese i nemogućnosti stupanja u kontakt sa kandidatima. Znači ove podatke uvek proveri dva puta.

Isto ovo se odnosi i na ostale detalje u tvojoj biografiji, posebno na one koji se mogu proveravati. Nikad nemoj zaboraviti ni to da u današnje vreme regruteri obično pregledaju i tvoje profile na društvenim mrežama, kao što su LinkedIn, Facebook, Instagram itd. Dakle pazi i na to da tvoj profil na tim mrežama bude uređen i ažuran.

Tačnost se ne odnosi samo na podatke i činjenice, isto tako je bitno i da tekst bude bez gramatičkih grešaka. Ako napišeš naziv nekih tvojih ranijih poslodavaca ili druge činjenice sa greškama to može biti znak da si nemaran, površan, nepažljiv. Zato uvek koristi alate za korekciju teksta i pročitaj svoj CV nekoliko puta pre slanja.

Što se stila tiče, najbolje je radnu biografiju napisati u pasivu. Znači, nemoj da pripovedaš, da pričaš svoju životnu priču, kao na primer: 2017. godine sam završio fakultet i bio sam jako sretan zbog toga. Umesto toga, budi neutralan i napiši: diplomirao 2017. godine.

I na kraju, evo nekoliko zanimljivih statističkih podataka o konkursima i radnim biografijama. 88% radnih biografija se odbija zbog kvaliteta priložene slike. Postoje ljudi koji konkurišu za sva radna mesta bez obzira na detalje konkursa. U proseku na jedan konkurs u Srbiji se prijavljuje oko 250-300 kandidata, od kojih će samo 4-5 biti pozvano na intervju.

Danas već skoro niko ne dostavlja svoj CV poštom ili lično, 90% šalje elektronskim putem. Obično, 42% biografija se odbije zbog pravopisnih grešaka, a 61% zbog drugih grešaka. Regruteri u 87% slučajeva će koristiti LinkedIn za proveru kandidata.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group