Kolike su plate koje britanska kraljevska porodica plaća svojim zaposlenima?

Rad u Bakingemskoj palati ne znači nužno kraljevske plate!

Bakingemska palata traži novo osoblje! Britanska kraljevska porodica počela je da prima prijave za brojne otvorene poslove u palati, a kandidata ima dosta. Međutim, svako ko misli da procenjena neto vrednost Vindsora od 26,4 milijarde evra znači da svi njihovi zaposleni dobijaju šestocifrene plate, grdno se vara.

Iako je biti deo pomoćnog osoblja palate nesumnjivo rigorozna uloga koja zahteva apsolutnu diskreciju i vrhunski učinak, plate osoblja koje su navedene na kraljevskom odboru za poslove i dalje izgledaju alarmantno niske.

Prema Forbsu, neto vrednost kraljevske porodice iznosila je 28 milijardi dolara u 2021. godini, što je procena zasnovana uglavnom na nekretninama ove institucije. Uprkos tome, članovi kraljevske porodice takođe dobijaju visoke prihode da pokriju svoje jednako visoke troškove.

Finansijska godina 2021/2022 je završena sa više od 377 miliona dolara profita za kraljevsku porodicu, od čega 25% ide u Sovereign Grant, fond namenjen pokrivanju službenih troškova (lični troškovi se plaćaju iz drugog fonda).

Zvanični troškovi uključuju plate za osoblje kraljevske porodice, kao i troškove obezbeđenja, čišćenja, putovanja itd. Za period 2021-2022, kraljevski sajt kaže da je više od 58 miliona evra izdvojeno za finansiranje "operativnih troškova kraljičinog domaćinstva", uz dodatna sredstva iz fonda Sovereign Grant koji je namenjen za održavanje Bakingemske palate.

Što se tiče aktuelnih slobodnih radnih mesta na sajtu kraljevske porodice, trenutno ih je 20 na listi, sa titulama u rasponu od maloprodajnog pomoćnika u zamku Vindzor, koordinatora programa Kensingtonske palate do višeg menadžera projekta u Bakingemskoj palati. Za skoro svako od ovih slobodnih radnih mesta navedena je plata, mada se u nekim slučajevima navodi da „plata zavisi od iskustva”, pri čemu se navedena plata kreće od 12,40 evra po satu do godišnjeg iznosa od 39.600 evra. Plaćene pozicije po satu uključuju pomoćnika u maloprodaji i magacina, uloge opisane kao puno radno vreme sa 37,5 sati rada tokom pet radnih dana.

Najplaćenija titula koja je navedena je ona Senior Project Manager, South Wing – Reservicing, pozicija koja se odnosi na tekuće renoviranje u Bakingemskoj palati. Visina zarade dostiže i do 68.000 evra godišnje – u zavisnosti od iskustva – i to je stalno radno mesto sa punim radnim vremenom. Većina ostalih navedenih radnih mesta nudi godišnju platu u rasponu od 25.000 do 40.000 evra za uloge kao što su pomoćnik za zapošljavanje i ljudske resurse i viši urednik.

Jedna od najšokantnijih lista je ona za starijeg pomoćnika u zamku Vindzor, posao sa punim radnim vremenom sa prijavljenom godišnjom platom koja iznosi manje od 27.000 evra. Teško je poverovati da je ovo konkurentna plata, za ulogu koja zahteva stalno prisustvo na strani poslodavca, čak i kada ima prestiž britanske kraljevske porodice.

Treba napomenuti da su članovi kraljevske porodice u prošlosti bili kritikovani zbog svojih plata osoblja, a Insajder je 2022. izvestio da su njihovi oglasi uključivali plate „koje počinju ispod životne plate koju preporučuje Living Wage Foundation". (Od 2022. godine, fondacija Living Wage navodi 10,90 funti kao minimalnu platu za život u Velikoj Britaniji i 11,95 funti kao životnu platu u Londonu).

Kraljevska porodica je tada odgovorila na Insajderov izveštaj, demantujući tvrdnje: „Razočaravajuće je videti očigledne netačnosti i zastarele informacije zasnovane na nizu loše informisanih i nepotkrepljenih tvrdnji o funkcionisanju kraljevskog domaćinstva". Međutim, palata nikada nije odgovorila na zahtev za dodatno pojašnjenje o tome koje su to netačnosti.

Uloge koje ne navode relevantne plate u kraljevskom odboru za poslove mogu odgovarati višim platama od onih koje su gore opisane, međutim opšti zaključak je jasan: rad u palati ne znači nužno da je neko plaćen „kraljevski“.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group