Facebook gradi čitav grad od nule, sa restoranima, hotelima i parkovima

Facebook bi trebalo da izgradi svoj grad, tik do sedišta Silicijumske doline, što znači da zaposleni koji odluče da tamo žive nikada neće morati napustiti granice proširenog carstva giganta društvenih mreža.

Društvena mreža Marka Zakerberga, koja ima 2,9 milijardi korisnika, sada planira da stvori pravu zajednicu pod nazivom Willow Park, na lokaciji od 59 hektara u Menlo Parku u Kaliforniji. Facebook i Signature Development Group stoje iza predloženih planova za novi grad.

Planovi, koji su ažurirani u maju, pokazuju da će grad biti izgrađen tamo gde se nalazi industrijski i skladišni kompleks. Facebook već ima mnoge postojeće zgrade u ovom području.

Šta će sadržati novi grad?

Novi grad će imati 1.729 stanova, koji neće biti namenjni isključivo za zaposlene na Facebooku. Tu će biti i supermarket, apoteka, kafići i restorani, kao i hotel sa 193 sobe. Pored glavnog gradskog trga, tu će biti javni park od 4 hektara, park od 2 hektara sličan njujorškom High Line-u i drugi javni otvoreni prostori.

Pored stanovanja, Facebook takođe planira da obezbedi 116.000 kvadratnih metara novog poslovnog prostora i sobe za sastanke za kompaniju, koje će biti dostupne samo zaposlenima u kompaniji Facebook. Ovi novi kancelarijski prostori omogućiće Facebook-u da se proširi i zaposli oko 3.400 novih zaposlenih.

Najnoviji dizajni uglavnom prikazuju moderan dizajn za grad, koji će sadržati veliku zgradu sa staklenim kupolama posebno za zaposlene na Facebooku.

Reakcije meštana

Kompanija se prvi put objavila da planira izgradnju grada 2017. godine. Kompanija i programeri proveli su najmanje dve godine primajući javne komentare o svojim planovima za Willov Park. Među glavnim brigama lokalnog stanovništva bilo je da će novi grad pogoršati ionako gust saobraćaj u tom području.

Facebook je krajem prošle godine ažurirao svoje planove za rešavanje ovih zabrinutosti. Smanjili su broj zaposlenih za 30% i dodali više od 220 kuća. Takođe se složio da da prioritet izgradnji supermarketa i ostalih sadržaja u zajednici, kojima mogu da pristupe nezaposleni u Facebooku.

Google planira sličan grad

Gigant društvenih mreža nije jedini uključen u takve građevinske projekte. Google je prošle godine predstavio planove za razvoj „grada u gradu“ u San Joseu, sa ciljem izgradnje 4.000 novih domova u centru grada i 680.000 kvadratnih metara kancelarija. Google grad, nazvan Downtown West, sadržaće takođe prodavnice, restorane, hotele i kulturne i zabavne sadržaje.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group