Da li znate šta je „kompleks Pepeljuga“?

Mnoge devojke su u svom detinjstvu sanjale o princu na belom konju i životu kao iz bajke.

Princ je nužno bio lep, zgodan, bogat i sa belim konjem. Ušao bi u njen život i odveo je u udaljeno kraljevstvo, gde ne postoje dosadni roditelji, kućni poslovi, naporan posao i zli ljudi. Ali godine prolaze, devojke rastu, upoznaju se sa stvarnim svetom i živim ljudima. Stvari koje su izgledale kao san za 13 godina, postaju čudne sa 20. I ne treba vam bajka, kada odlučite kako i sa kim ćete provesti svoje vreme. A samo „Pepeljuga“ - pametna i lepa - ostala je sama kod kuće, naporno radila, jer njen princ nikada nije došao.

„Kompleks Pepeljuga“ karakteriše žene koje u zrelim godinama žive sa dečjim snovima o bajkovitom životu i odbijaju da prihvate stvarnost. Ovaj termin je prvi put predstavila spisateljica Kolet Douling u svojoj knjizi "Cinderella Complex" 1990. godine. Doulingova je definisala kompleks Pepeljuge kao "strah od nezavisnosti.“

Po njenom mišljenju, osnova kompleksa Pepeljuga je podsvesna želja žene da prenese odgovornost za svoj život i blagostanje u ruke drugih ljudi. Pepeljuga ne živi stvarno, jer je bolji život - negde tamo, daleko. Ona čeka i njen život ne zavisi od nje.

Jednom kada velike sile (Bog, vile, Univerzum, itd.) vide njene napore odlučiće da je vreme da je spasi dobra vila. Čudo može biti bilo šta, ali devojčice koje rastu u tradicionalnim porodicama, najčešće vide svoj spas u prelepom princu sa neophodnim skupom već poznatih osobina.

"Pepeljuga kompleks je celovit sistem odnosa i strahova koji zadržavaju žene i sprečavaju ih da u potpunosti realizuju svoj um i kreativnost", piše Doulingova. "Kao Pepeljuga, moderna žene još uvek čeka da se muškarac pojavi i promeni njen život."

Kako je opasan kompleks Pepeljuge?

Sve što ne odgovara njenom snu - čak i nemoguće - nije dostojno Pepeljuge, pa je zato nemilosrdno izbačeno iz njenog života. Ovo se odnosi i na bliske ljude i partnere, jer nikada neće biti dostojni njenih fantazija.

Pepeljuga ne vidi pravi uzrok njenih neuspeha i usamljenosti. U svom složenom životu, Pepeljuga krivi ostatak sveta.

Vera u čudo postaje izgovor za pasivnu životnu poziciju. Pepeljuga će tolerisati sve što joj ne odgovara i čekati da se sve samo menja, umesto da sama menja ono što joj ne odgovara.

Pepeljuga naviknuta na naporan rad i čekajući nagrade - ostaje nezadovoljna životom i ljudima oko nje.

Neusklađenost između snova i stvarnog života negativno utiče na psihičku dobrobit Pepeljuge i dovodi do neuroze, depresije i svih vrsta zavisnosti (od hrane, alkohola, čak i droge).


Kako se formira kompleks Pepeljuge?

Kompleks Pepeljuge se formira kod devojčica koje uče tokom detinjstva da moraju dobiti sve dobre stvari u životu, a to će im omogućiti naporan rad, poslušnost, teškoća i strpljenje. Dečji psiholozi ne preporučuju roditeljima da pribegavaju takvim manipulacijama.

Dete koje je odgajano u takvim uslovima ispunjava sve uslove ne iz ličnih razloga, već iz straha od gubitka ljubavi roditelja. Takva deca rastu sa sigurnošću da ih mogu voleti samo zbog svojih dela, što ne doprinosi formiranju samodovoljnosti.

U tradicionalnom patrijarhalnom društvu, kompleksu Pepeljuge podleže većina žena, jer u samoj osnovi njihovog vaspitanja leži poruka "budite strpljive i čekajte svog princa". Veliku ulogu u formiranju kompleksa Pepeljuge kod žena igra popularna kultura: knjige, filmovi i serijske publikacije.

Priča o mirnoj, skromnoj i vrednoj ženi koja iznenada upoznaje „princa“ i pronalazi svoju sreću, možda je jedna od najpopularnijih i često eksploatisanih od strane medija. Devojke „princeze“, žive u snovima dok stvarni život prolazi.

Šta uraditi?

Žene sa kompleksom Pepeljuge ne znaju kako da razlikuju svoje stvarne želje i ciljeve od onih iz detinjstva, tako da moraju formirati uzročnu vezu između svojih akcija i postizanja sna.

„Pepeljuga“ treba da nauči da prihvati sebe, da održi svoje samopoštovanje, da prepozna svoja prava osećanja i želje. One moraju prestati da traže podršku u drugima i čekati odobrenje od njih. Važno je živeti ovde i sada, da prihvatimo svet kakav jeste, a onda će stvarnost postati zanimljivija od bilo koje bajke.

M.L.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group