8 fraza koje treba da prestanete da izgovarate

„Jezik kosti nema, ali kosti lomi. Fraza možda zvuči pomalo bumerski, ali ipak u velikoj meri opisuje istinu: reči mogu biti oštre. Nekad bole, nekad vređaju, a nekad su samo dosadne.

Često nam određene fraze ili komentari pređu u naviku i čak i ne primećujemo kako utiču na druge oko nas. Ključna stvar? Empatija.

Razmislite pre nego što progovorite kako biste izbegli uvrede i neprijatne trenutke koji proizilaze iz određenih reči. Primera je mnogo i lista stvari koje treba prestati da govorite drugima je prilično opsežna. U nastavku smo izdvojili 8 stvari koje bi definitivno trebale da nedostaju bilo kom prijateljskom ili poslovnom razgovoru, bilo kom porodičnom stolu ili bilo kakvoj društvenoj interakciji.

"Opusti se" ili "Smiri se"

Niko, a definitivno NIKO, ne želi da čuje te fraze. Ako ste zaista uznemireni, poslednja stvar koju želite da čujete od nekoga je „treba da se smiriš“. Takođe, nauka potvrđuje da ove konkretne preporuke praktično nikada ne rade.

"Izgledaš umorno" ili "Jesi li bolesna?"

Ovi komentari su "ljubazniji" načini da se kaže "izgledaš užasno". Dakle, ne, nisam umorna ili bolesna. Da, tako izgledam. A sada bih želela da prestanem da pričam sa tobom.

"Previše si mršava"/"Debela"

Svaka referenca koja ima veze sa težinom druge osobe je takođe jedna od stvari koje treba da prestanemo da govorimo onima oko nas. Zašto? Očigledno zato što se nečija težina, ma kakva ona bila, ne tiče nas ni na kom nivou.  

"Hoćeš li sve ovo da pojedeš?"

Da, a sada molim te napusti prostoriju.

"Ne želim da te uvredim, ali..." ili "Ozbiljno to mislim, ali..."

Pravilo: Kada nešto pozitivno prati „ali“, sledi nešto negativno ili uvredljivo. Neke stvari je bolje zadržati za sebe i ostaviti ih neizrečenim.

"Naučićeš"

Ova izjava je snishodljiva, pokroviteljska i treba je ukloniti iz svačijeg rečnika. Možda ćete, nakon što to kažete, a oni vas pogledaju sa iritacijom, „naučiti“ da to više nikada ne kažete.

Kad ćeš se udati; / "Kada ćeš imati decu?"

Prva stvar koja nije u redu sa ovim pitanjima je da osoba koja ih postavlja pretpostavlja da osoba koja ih postavlja želi neka od njih u svom životu. Drugo, ovo su lična pitanja koja se zapravo ne tiču nikoga drugog. Definitivno jedna od stvari koje treba da prestanemo da govorimo, bez obzira sa kim razgovaramo.

"Ne morate da nosite toliko šminke"

Čak i ako želite da pohvalite prirodnu lepotu, NIKADA ne komentarišite količinu šminke koju osoba nosi. Previše bronzera nikada nikome nije škodilo.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group