5 neobičnih filmova koje bi svaka žena trebalo da pogleda

Odlučili smo da sastavimo listu najboljih filmova o ženama, u kojima glavni likovi traže sebe i dele svoja iskustva na putu do sreće.

U ovim filmovima će sve žene pronaći odgovore na pitanja koja često postavljaju sebi tokom života.

„Divljina“ (2014)

Film, u kojem glumi Ris Viderspun, zasnovan je na autobiografskoj knjizi spisateljice Šeril Strejd,  u režiji Žan-Marka Valea. Film govori o devojci čiji je život zastao: razvela se od muža i patila zbog gubitka majke. Da bi se izborila sa svojom depresijom i razumela sebe, spakovala je ogroman ranac i pešačila jednom od najizazovnijih, a ipak živopisnih ruta. Tokom svoje avanture koja je trajala nekoliko nedelja, uspela je da ponovo pronađe sebe i razume šta joj treba da bi bila srećna.

„Fresis Ha“ (2013)

U središtu filma je život 27-godišnje bezbrižne optimiste Frensis, koja je napustila Kaliforniju da bi osvojila Njujork. Ona vodi boemski način života, pokušavajući da shvati svoje planove za budućnost i razume šta znači biti odrasla osoba. Film je ispunjen ironičnim citatima u duhu Brižit Džons, kao i filozofskim razmatranjima o ženskom prijateljstvu. Film je dobio izuzetno visoke ocene filmskih kritičara, koji su reditelja filma Noa Baumbaha proglasili novim Vudijem Alenom. Glavna glumica Greta Gervig nominovana je za ovo glumačko delo za Zlatni globus.

„Jedi, moli, voli“ (2010)

Film je zasnovan na autobiografskoj knjizi spisateljice Elizabet Gilbert sa Džulijom Roberts u glavnoj ulozi. Jednog dana, junakinja shvata da živi potpuno drugačiji život od onog kakav je želela. Odlučuje da se razvede od muža i kreće na put oko sveta da pronađe unutrašnju ravnotežu. U Italiji, ona uči šta znači radost života, Indija joj pomaže u pronalaženju vere, a Indonezija pomaže u pronalaženju harmonije. Film je ispunjen prelepim pejzažima Njujorka, Napulja, Pataudija i Balija i zaradio je rekordnih 204,6 miliona dolara na blagajnama (budžet filma bio je 60 miliona dolara).

Joy (2016)

Radnja filma zasniva se na stvarnoj priči Joy Mangano, samohranoj majci sa Long Ajlenda. Pre nego što je heroina osnovala poslovno carstvo proizvoda za kućnu negu, prošla je težak put poricanja sebe kao pronalazača. Dirljivi film bogat je Joynim iskrenim unutrašnjim monolizima, koji su joj na kraju pomogli da se izbori sa svim nedaćama i promeni život. Dženifer Lorens, koja je igrala glavnu ulogu u filmu, osvojila je Zlatni globus, a takođe je bila nominovana za Oskara.

Julie & Julia (2009)

Film sa Meril Strip u jednoj od glavnih uloga govori o krizi koju većina žena doživljava u 30. godini. Džuli, kancelarijska službenica, odlučuje da treba da promeni život, ali ne razume kuda dalje. Kao terapiju za svoju unutrašnju frustraciju, Džuli odlučuje da godinu dana kuva sve recepte iz knjige američke kuvarice Džulije Čajld. Paralelno sa njenim životom, film opisuje sudbinu Džulije, koja se zajedno sa suprugom diplomatom preselila u Pariz i traži sebe dok je muž zauzet poslom. Glavni lik filma podseća da potraga za sobom ponekad može potrajati godinama, ali vredi. Za ulogu kultnog američkog kulinarskog stručnjaka, Meril Strip je osvojila Zlatni globus.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group