3Ф škola fotografije za mlade

Više slika

Više slika

Volite fotografiju? Fotografišete sve i svašta i žurite da što pre postavite na neku društvenu mrežu i brojite „lajkove“?

Da li mislite da je to dovoljno ili osećate da je fotografija mnogo više od toga? Fotografija je jedan od najfascinantnijih medija. Sveprisutna je, u svim sferama našeg života, svi je koristimo, pravimo, delimo... Ima hiljadu lica i oblika. Deluje kao najlakši medij na svetu, a ipak je teško otisnuti se u neke „ozbiljnije vode“ kojima samo hrabri i uporni plove. Dakle, istinite su one stare izreke da bez muke nema nauke, i bez znanja nema saznanja.

U današnje vreme postoje škole za apsolutno sve i svašta, pa ne manjka ni škola za fotografiju. Većina je usmerena na početnike i nudi rešenja za određene probleme, uglavnom na pitanje kako nešto fotografisati. 3Ф škola za mlade u svom podnaslovu sadrži tri ključne reči: Forma, Funkcija, Fotografija! Ovaj moto škole definiše i pristup po kom će se raditi, a to je konstantna potraga za odgovorima na pitanja kako i zašto. Mada bi redosled trebao biti obrnut, prvo se pitamo zašto nešto fotografišemo, a onda i kako ćemo to prikazati. Ideja i realizacija – jedno bez drugog ne može jer u svakoj uspešnoj Fotografiji, Forma prati Funkciju. I otuda 3F u nazivu škole.

U srcu Vračara, od sredine januara 2023. godine kreće prva u nizu škola za mlade, dok se od marta planira masterklas u trajanju od tri meseca. Po prvi put na ovim prostorima 3Ф škola će ponuditi ozbiljan višemesečni program za sve one koji već imaju iskustva u fotografiji, ali žele da podignu svoj nivo rada kako na polju ideja i sadržaja, tako i u zanatskoj veštini. Školu vode Ivana Tomanović i Miloš Nešić, nekadašnji „praški“ đaci čuvene Akademije za Film i televiziju u Pragu – FAMU. Ivana radi kao redovni profesor na Akademiji umetnosti Novi Sad, izlaže svoje umetničke radove, bavi se kustoskim radom, pisanjem o fotografiji, a preko 10 godina je radila u ReFoto časopisu na raznim pozicijama, od saradnika do glavnog urednika. Iza Miloša je bogata karijera komercijalnog fotografa i producenta. Preko modnih editorijala, brojnih portreta i reklamnih kampanji Miloš je sticao iskustvo radeći širom sveta za velike klijente i produkcije. Takođe, posvećen je svom umetničkom radu, a pored fotografije bavi se crtanjem.

Šta nudi 3Ф škola za mlade?

Kroz razgovor, analizu, praktičan rad i kritiku radiće se na dosadašnjim ali i budućim fotografskim serijama i projektima polaznika škole. Rad u malim grupama (do 10 polaznika) omogućiće aktivno učestvovanje polaznika u svim segmentima učenja. U 3Ф školi učiće se estetika fotografije kroz osnovne pojmove kao što su: svetlo, kompozicija, linija, forma, skala... Polaznici će imati priliku da se upoznaju s nekim od dominantnih oblasti fotografije danas kao što su: režirana i konceptualna fotografija, istraživački projekti u domenu dokumentarizma, kreativan portret, telo kao ličnost i stav, fikcija, „snap shot“... Gledaće se fotografske knjige, istraživati veza između filma i fotografije. Zatim, kako se formira fotografska serija, kako se radi izbor fotografija, obrada, prezentacija. I sve to „začinjeno“ onim skrivenim i manje jasnim delom fotografije – kako da to zaista i postignemo. Umetnost i zanat fotografije su naš fokus i to podjednako, jer ne vrede ideje ukoliko ne umemo da ih realizujemo.

3Ф škola je mesto stvaranja, pitanja, kritike, druženja, učenja i razumevanja. Mesto gde će se (ne)običnost sveta transformisati u (ne)običnost fotografije. Pronađite ih na Instagramu - @fffskola

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group