10 "zlatnih" pravila sreće prema psiholozima

Ako tražite pravu sreću, morate biti voljni da se menjate i razvijate, čak i ako to znači da živite po određenim navikama i pravilima.

Sreća ne dolazi sama od sebe. Potrebno je pronaći plodno tlo da raste, a poštujući nekoliko osnovnih pravila u životu, možemo postaviti temelje za istinski srećan život.

Iako psiholozi naglašavaju da ne postoji „magični“ recept za sreću, istovremeno ističu da što više pažnje i brige prema nečemu pokažemo, veća je verovatnoća da ćemo u svakodnevnom životu izvući zadovoljstvo i radost. Prava sreća stoga ima svoja pravila koja više usmeravaju našu pažnju na „kako“, a manje na „šta“:

1. Brinite samo o stvarima koje možete promeniti

Dajte sve od sebe i prihvatite činjenicu da ne možete sve da kontrolišete!

2. Budite proaktivni, a ne reaktivni

Ako vas nešto muči, pozabavite se time. Ne žalite se na to. Reaktivnost je oblik pasivnog/agresivnog ponašanja, koji vam nikada ne pomaže da bilo šta rešite. Čineći to, poričete svoju sposobnost da se nosite, što može povećati osećaj bespomoćnosti.

3. Tražite sreću u kontaktu sa prirodom

Kontakt sa prirodom i životinjama čini ljude srećnim. Čak i najmanje stvari, poput stavljanja biljaka i cveća u vaš dom, mogu napraviti razliku.

4. Sreća komunikacije

Svima nam je potrebna ljudska interakcija, ali takođe moramo biti dostupni za to. Budite deo grupe, ne zaboravite da se nasmejete i pokažete interesovanje za nešto ili nekoga.

5. Shvatite da su male stvari zapravo najvažnije

Poznate „male radosti“ života mogu biti različite za svakoga, ali da bismo shvatili njihov puni uticaj moramo ih prepoznati.

6. Osećaj "pripadanja"

Ljudi treba da pripadaju nečemu, da se osećaju delom nečeg većeg. To može biti vaša porodica, prijatelji, kolege, volonterska grupa, itd. Biti deo zajednice je dobro za nas i daje smisao našem životu.

7. Sreća zahvalnosti

Budite zahvalni za ono što imate. Biti zahvalni za ono što imamo i prepoznati ih je dobro za naše mentalno zdravlje i čini nas srećnijima.

8. Pratite svoju izloženost na društvenim mrežama i vestima

Pokazalo se da prekomerna izloženost društvenim mrežama i vestima značajno povećava nivo stresa i smanjuje sreću.

9. Vodite računa o sebi

Ako stavite pogrešno gorivo u automobil, neće raditi. Isto važi i za ljude. Vodite računa o ishrani, odmarajte se, vežbajte i radite stvari koje vas zadovoljavaju i izmame osmeh.

10. Budite ljubazni prema sebi i onima oko vas

„Utišajte“ taj osuđujući glas u svojoj glavi koji vas sabotira. Umesto toga, "pojačajte" glas brige, ohrabrenja i ljubaznosti. Razmislite o tome kako biste razgovarali sa prijateljem, voljenom osobom ili malim detetom.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group