10 životinja koje su romantičnije od ljudi

U životinjskom carstvu ima puno romantike i ljubavi...

Među najvernijim životinjama su ptice mada postoji nekoliko drugih vrsta životinja, koje čine da se osećamo kao da smo verovatno mogli uložiti malo više truda u našim odnosima. Parovi, bez obzira na vrstu, pokazuju da pažljivo razmatraju jedno drugo u svojim partnerstvima, bilo da je u pitanju briga o svojim mladuncima ili način na koji oni štite jedni druge.

Majmuni


Naši najbliži rođaci imaju odnose koji su između njih dosta slični našim. Ovi parovi uživaju u jakoj vezi, nežni su i obično relativno jednaki u pogledu vlasti u okviru svojih odnosa, zbog sličnosti u veličini. Takođe stalno su u blizini tokom njihovog partnerstva. Nažalost, oni poput nas, takođe raskidaju veze i varaju.

Baštenski puževiOve male sluzave loptice verovatno nisu ono što zamišljamo kada neko kaže reč "romantika", zbog činjenice da su hermafroditi. Oni treba da pronađu partnera za reprodukciju, a proces udvaranja uključuje kretanje oko partnera u krug, dok pucaju “ljubavne strelice”. Iako mnoge pikado strelice nedostaju ka njihovom cilju, puževi se reprodukuju u trajanju do šest sati.

Vukovi

Dok je termin "usamljeni vuk" prilično uobičajen, vukovi zaista često imaju porodični sistem koji je veoma sličan našem. Porodica se obično sastoji od vuka, vučice i njenih mladunaca, a vukovi čak idu toliko daleko da sažvakanu hranu pljuju za mladunce njihovih ženki. Ovaj par ostaje monogamni tokom njihovog odnosa i žestoko štite jedni druge u opasnosti. Kada vukovima ugine ili bude ubijen partner, oni doživotno ostaju sami...

Morski konjić

Ovo može biti iznenađenje za neke, ali muški morski konjić donosi na svet svoje mlade (da, oni nose leglo u svojim stomacima). Ženka nakon što su jaja oplođena, prebacuje ih u mužjaka, a to rade tako što spajaju repove. Ali, pre nego što postanu roditelji, provode značajnu količinu svog vremena plivajući u okeanu, sa njuškom u njušci. Oni čak menjaju boju kako bi njihov partner znao da su spremni za parenje. Prilično divno.

Beloglavi orlovi

Poput mnogih ptica, beloglavi orao je monogaman tokom celog života. Iako ovo ptica ima značajnu količinu reputacije zbog činjenice da je nacionalni simbol SAD-a, njegove romantične tendencije su manje poznate. Raskid se samo dešava u slučaju smrti ili ako par ne može da dobije mlade. Beloglavi orlovi obično izgrađuju trajno gnezdo za svoje bebe, gradeći ga iz godine u godinu. Najveće gnezdo do sada je bilo smešteno u Ohaju i prostiralo se na oko devet metara širine i težine skoro dve tone. Većina orlova pronalazi partnera sa 5 godina, a sa njima ostaju najmanje narednih 20 godina.

Albatros

Ptice koje stiču zrelost sa 10 godina starosti, svoje vreme provode u pronalaženju odgovarajućeg partnera. Kada saznaju da je neko poseban, oni razvijaju sopstveni jezik (koji se sastoji uglavnom iz plesnih pokreta koji su korišćeni da bi par bio zajedno). Nakon što postanu partneri, oni će provesti ostatak svog vremena usmereni na polaganje jaja i podizanje njihovih potomaka.

Pingvini


Moramo priznati da su pingvini pravi romantici. Kada se mužjak zaljubi u ženku, on pretraži čitavu plažu ne bi li našao savršen kamenčić da joj pokloni. I kada ga konačno nađe, odgegaće se do ženke i odložiće kamenčić ispred nje. Taj čin je kod pingvina neka vrsta prosidbe. Obično serijski monogamni, par se suočava sa podizanjem svojih mladunaca u teškom okruženju. Otac često brine o jajima, dok se majka brine za izvore hrane.

Dabrovi

Dabrovi su vrlo nežni u svojim vezama. Nakon parenja oni provode dosta vremena zajedno uz svoje mlade. Njihova veza je slična onim vezama koje grade ljudi, jer im je odnos često satkan od svađa, prepirki, pa čak i fizičkih okršaja, ali ih oni nikada ne dovedu do raskida. Kada jedan partner ugine, drugi dabar tuguje do svoje smrti…

Labudovi

Labudovi su simbol ljubavi. Zagrljeni izgledaju predivno, a koliko je labud posvećen svojoj partnerki poznato je u svetu životinja. Mužjak labuda čak i leži na jajima dok se ne izlegnu mladunci.

Sove

Sove su poznate po neobičnom načinu udvaranja. Mužjaci love miševe i onda ih donose u gnezdo ženke. Ukoliko ženka počne da “viče” – to je dobar znak, jer u svetu sova to znači sudbonosno “da“!

Iako životinje svoju ljubav ne mogu ozvaničiti vereničkim prstenom, svečanim ceremonijama, brakom i papirima, njihova ljubav može biti jača nego što je to među ljudima.

M.L.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group