10 zanimljivih činjenica koje (verovatno) niste znali

Zamislite svet pun činjenica koje niste znali i kakav bi osećaj bio čitati o njima...

Ako vam je prva reakcija bila "Wow, to bi bilo neverovatno“, u pravu ste! Svet je prepun neverovatnih činjenica koje nas mogu iznenaditi i oduševiti. Od fascinantnih događaja iz prošlosti do čuda savremene nauke, svakodnevno otkrivamo nešto novo što nas tera na razmišljanje i otkrivanje. A da li vam je poznata neka od ovih 10 činjenica?

1. Studija sa Univerziteta Harvard otkriva da život bez prijatelja može biti jednako smrtonosan kao i pušenje. Oba utiču na nivoe proteina za zgrušavanje krvi.

2. Isti moždani ciklusi koji se dešavaju kada spavate se dešavaju i kada ste budni, ali u manjim delovima. To znači da delovi vašeg mozga uvek tonu u san ali da vi toga niste ni svesni.

3. Žvakaća guma podstiče mentalne sposobnosti i smatra se boljim testom od kofeina – ali niko ne zna zašto.

Devojka pravi balon od žvakaće gumephoto: envato

4. Kada vežbate, sagorela mast se metaboliše u ugljen-dioksid, vodu i energiju. To dovodi do zaključka da zapravo izdišete masnoću koju gubite.

5. Istraživači su otkrili da čišćenje zuba koncem može pomoći vašem pamćenju. Koncem se sprečavaju bolesti desni, što sprečava ukočenost krvnih sudova, što dalje uzrokuje probleme sa pamćenjem.

6. Stajanje sagoreva kalorije. U proseku, osoba od 68 kilograma sagoreva 114 kalorija na sat dok stoji i ne radi ništa.

7. Kada ne biste jeli ništa osim mesa zeca, umrli biste od trovanja proteinima. Ovo bi bila mešavina previše proteina a odsustva masti u ishrani.

8. Hladni tuševi imaju više zdravstvenih koristi od toplih tuševa. To uključuje poboljšanje cirkulacije, stimulisanje gubitka težine i ublažavanje depresije.

Devojka koja se tušira u svom kupatiluphoto: envato

9. Vaši krajnici mogu ponovo da izrastu ako je ostalo tkivo tokom procesa uklanjanja. Ponekad je to slučajno; drugi put se namerno ostavlja.

10. Ljudi su jedine životinje koje crvene. Očigledno, mi smo i jedine životinje koje doživljavaju sramotu, takođe. To je zato što je to složena emocija koja uključuje razumevanje mišljenja drugih ljudi.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group