Uspešna žena je finansijski pismena žena, a evo šta to znači!

Finansijska pismenost je ključno sredstvo za žene da izgrade bogatstvo i obezbede svoju budućnost.

Međutim, mnogim ženama nedostaje znanje koje im je potrebno da bi napredovale. Proteklih nekoliko decenija videli smo ogromne iskorake ka istinskoj jednakosti žena - ali još uvek ima posla koji treba da se uradi. Žene u Evropi zarađuju 12,7% manje od svojih muških kolega. Takođe, veća je verovatnoća da će doživeti diskriminaciju na poslu i raditi u industrijama u kojima je njihov rad nedovoljno plaćen. A zašto je to tako?

Činjenica je da su žene manje "finansijski pismene" od muškaraca. Finansijska pismenost se smatra važnim ključem za postizanje rodnog pariteta. Što više žene znaju o finansijama, od planiranja budžeta do investicija, veća je verovatnoća da će moći da donose čvrste odluke kada je novac u pitanju. Međutim, podaci pokazuju da su žene širom sveta manje finansijski pismene od svojih muških kolega. Problem nije individualan, on je duboko ukorenjen u istoriji, politici i kulturi.

Žena radi za računarom i u rukama drži platnu karticuphoto: envato

Finansijska pismenost je sposobnost da razumete i efikasno primenite različite finansijske veštine u svom životu. To uključuje lične finansije, budžetiranje, štednju i ulaganje. Ona može biti jednostavna kao i razumevanje načina upravljanja kućnim budžetom. Ali to se proteže mnogo dalje od upravljanja dugovanjima, uzimanja kredita, dugoročnog investiranja i razumevanja složenijih finansijskih koncepata poput složenih kamata.

Zašto je finansijska pismenost toliko važna? Naše finansijsko blagostanje počiva na našoj sposobnosti da se obrazujemo, analiziramo dobre savete i preuzmemo kontrolu nad svojim novcem. Što ste finansijski pismeniji, imaćete više mogućnosti da izgradite bogatstvo i pripremite se za uspeh na duži rok. Obično ljudi koji znaju više o finansijama štede više, bogatiji su i sposobni da kompetentno investiraju. Takođe je manje verovatno da će doneti rizične finansijske izbore ili da postanu žrtve finansijske prevare.

Za žene, loša finansijska pismenost može značiti borbu za dobro upravljanje novcem, iskorišćavanje finansijskih proizvoda za povećanje bogatstva, izgradnju fonda za hitne slučajeve ili čak otvaranje malog preduzeća. Sve ovo koči finansijsku nezavisnost koja pomaže ženama da prebrode neočekivane događaje, da se osećaju sigurnije i da ne moraju da se oslanjaju na partnera ili roditelje za podršku.

Žena u rukama drži novčanik crvene bojephoto: envato

Studije iznova pokazuju da ženama nedostaje samopouzdanje kada je u pitanju finansijska pismenost — čak i kada znaju dosta o toj temi. Veliki deo jaza u finansijskom znanju svodi se na nedostatak samopouzdanja, a ne na nedostatak znanja.   

Ovo nije iznenađujuće: žene su socijalizovane da minimiziraju svoje znanje. I pošto se finansije generalno smatraju poljem u kojem dominiraju muškarci, žene se možda neće osećati tako uverene u svoje sposobnosti. Međutim, ovaj nedostatak poverenja ima merljive posledice po finansijsko ponašanje, prihod i bogatstvo žena. Na primer, manje je verovatno da će žene od muškaraca tražiti povišicu ili se boriti za plate koje zaslužuju.

Mnoge žene su bile pripremljene da osećaju da nemaju znanja da upravljaju svojim finansijama. Kulturni stereotipi kao što su kopačica zlata, šopingholičarka i slično, imaju kumulativni efekat na samopoštovanje žena, terajući ih da veruju da su osuđene da budu loše s novcem.

Što više održavamo toksične mitove o tome da su žene loše u matematici, da se udaju zbog novca ili da ne mogu da kontrolišu svoj impuls da kupuju, to ih više sputavamo – psihološki i socijalno – da postignu istinski finansijski uspeh.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group