Prozor u svet

Pričamo sa... Jelenom Jović

Ona je mlada, lepa i uspešna. Takoreći, dobitna kombinacija! Jelena Jović radi kao marketing menadžer kompanije VELUX i doslovce je dodala svetlost u svoj, a i u naše živote. Kompanija VELUX je uvoznik i distributer krovnih prozora, koji nam pružaju parče neba i pogled na sazvežđa. Dok ćaskamo o tome šta je njen “Prozor u svet”, ona neobavezno odgovara na pitanja o uspehu, sreći, šta je inspiriše i otkriva nam da je ona zaista inspirativna, da je tragajući za duhovnim učiteljem stigla čak do Tibeta i da sa pravom zaslužuje najlepši kompliment “živi priručnik za srećniji život”...


1. Šta je vaš "prozor u svet?"

Moje otvoreno srce.

2. Šta vas inspiriše?

Inspiriše me osmeh zadovoljstva osoba koje me okružuju u najširem i najužem krugu. Radost, ljubav koja se prenosi i širi.

3. A šta motiviše?

Motiviše me kada osetim da nešto što radim ima smisla i pokreće i druge ljude na pozitivne promene.

4. Imate li omiljenu afirmaciju ili motivacionu poruku za naše čitaoce?

Imam, naravno - I can and I will. Watch me!

5. Postoji li osoba koja je ostavila veliki uticaj na vaš život?

Kada je učenik spreman, učitelj se pojavi. Nekoliko osoba je bilo ključno u mom životu i ja sam duboko zahvalna za ta poznanstva i iskustva.

6.Kako definišete uspeh?

Uspeh je kada živite u skladu sa svojom svrhom, kada ste srećni, u miru sa sobom, ništa ne biste dodali, ni oduzeli. Dajete svoj maksimalni doprinos.

7.Koliko dugo se držite neke ideje, pre nego što od nje skroz odustanete? Ili ne odustajete…

Ideje nikad ne "umiru", samo učim lekciju strpljenja kada će za njihovo sprovođenje doći pravi trenutak. To i jeste jedna od pokretačkih snaga. Ta ogromna količina kreativne energije koja pronalazi svoje kanale da se izrazi. Odustajanje negde ima gubitničku konotaciju, ali ja bih to pre nazvala prepuštanjem, jer nekada se ispostavi da se nešto ne ostvari i ne realizuje, jer je trebalo da se desi nešto mnogo korisnije, značajnije za nas same i za sve oko nas. Tako da to ne bih nazvala odustajanjem, nego samo prebacivanjem na,,drugi kanal.’’ Iskreno verujem da nam nijedna želja ili ideja nije data bez mogućnosti da je ostvarimo.

8. Kako se to što ste poslovno uspešni, reflektuje na vaš privatan život?

Mogu da kažem da imam vrlo bogat socijani život, mnogo različitih interesovanja, poznanika, prijatelja iz različitih sfera. Ako pod privatnim životom smatramo i partnerstvo i porodicu, to je nešto što mi tek predstoji. Iskreno, verujem da sve dolazi u naše vreme, tj. da ništa ne možemo i ne treba da forsiramo i da se sve odvija za naše najviše dobro upravo tako kako jeste. Ne smatram da je moj angažman u drugim aspektima života "ugrozio" moj privatni život, jer kada se pojave u našem životu prave prilike, prostor, mesto, vreme i energija za njih će se uvek naći.

 

9. Da li ste u životu nešto žrtvovali da bi ste postali uspešni u poslu kojim se bavite?

Nisam svesno žrtvovala, jer generalno ne smatram da se žrtvovanjem dolazi do uspeha. Uvek sam pratila svoju intuiciju i verovala da se sve odvija upravo kako treba i kako je najbolje za mene da bih ispunila svoju svrhu. Tako da verujem da će i ti aspekti koji sada nedostaju, kao što su partnerstvo, porodica i deca doći u vreme kada treba.

10.Koje su najveće greške koje ste napravili u životu, a iz kojih ste nešto naučili?

Najveća greška koju sam napravila je to što nisam slušala sebe i svoje telo i prevelikim angažovanjem i rastrzanošću na mnogo strana, izvesnim terorom i pritiskom na samu sebe, ugrozila svoje fizičko zdravlje i egzistenciju. Ipak to mi je s jedne strane bila i opomena, ali i veliki blagoslov, jer upravo suočavanje s ,,neizlečivom’’ bolešću mi je ukazalo i osvestilo moj pravi put. Mnogo sam naučila tada i to je bio za mene veliki "skok" u svesnosti.

11. Imate li omiljeni brend, gedžet…?

Ne odvajam se od telefona - Samsung, fotoaparata - Nikon i svog lap-topa - Dell. Ako se time meri omiljenost, često mi se desi da zaspim sa njima na krevetu.

12.Koji su vaši hobiji?

Fotografisanje, fitness, ples, coaching, psihologija, zanimljiva i maštovita putovanja, i još mnogo toga…

13. Kako provodite slobodno vreme?

Imam još nekoliko zanimanja i interesovanja: instruktor sam Body Balance-a (kombinacija tai chija, yoge i pilatesa) i držim treninge nekoliko puta nedeljno u Life Active klubu na Novom Beogradu, kao NLP master&ECA coach pokrenula sam svoju coaching praksu kroz Heart Balance Coaching, držim radionice, sesije 1:1, član sam udruženja  Coaching Association for Resourceful Serbia - CARS sa mnogobrojnim aktivnostima u vezi sa coaching praksom, pohađam trenutno viši kurs fotografije u okviru divne Fabrike Fotografa, što je i ostvarenje jednog sna, vodim meditacije jednom nedeljno u sklopu Mohanji Serbia organizacije u Beogradu, družim se sa prijateljima, čitam i vrlo sam aktivna na Facebook-u. To mi je jedan od kanala komunikacije, izražavanja i strast.

14. Da li ste srećni?

Sreća je stvar izbora. Svesno biram svakog jutra da budem srećna.

15. Koje navike, osobine treba da ima jedna uspešna žena?

Treba da bude svoja, originalna i autentična. Povezana sa sobom na svim nivoima, jer kopije nikad ne prolaze…bar ne dugoročno. Vera u sebe, optimizam, entuzijazam, hrabrost, volja i istrajnost.

16. Po vašem mišljenju šta je, vaša najveća snaga?

Moja najveća snaga je osvešćena veza sa samom sobom i neiscrpna količina pozitivne energije i ljubavi koju širim oko sebe.

17. Kada ste bili dete šta ste maštali da postanete kada porastete?

Bila sam prilično povučeno dete, živela sam na selu kod bake i dede i uglavnom komunicirala sa životinjama. Nisam imala jasnu predstavu kako se to zove što bih ja volela da postanem, ali imalo je veze sa svetom, dalekim putovanjima, komunikacijom, prirodom i zdravljem. Maštala sam o tome da budem psiholog i slikarka.

18. Po vašem mišljenju koje su vaše tri najbolje osobine, a koje najgore?

Najbolje osobine su mi to što imam snagu i volju da pomeram (svoje) granice, što sam kreativna i inovativna, komunikativna, a najgore, to što redovno kasnim, što sam nestrpljiva i često "u oblacima".

19. Koji je najlepši kompliment koji ste ikada dobili?

Da sam inspirativna, neka vrsta živog Priručnika za srećniji život.

20. Šta vam danas pričinjava najveće zadovoljstvo?

To što poznajem mnogo različitih ljudi, što sam slobodna i što znam da sam na pravom putu.

21. Šta vas plaši?

Smatram da uvek treba da budemo svesni sebe, svojih misli, osećanja, postupaka, želja, čežnji i težnji. Tako je i sa strahom. Ne treba da ga negiramo i potiskujemo. Jedna od važnih lekcija koje sam naučila je i to da osetimo strah, ali da se ipak usudimo i uradimo to, kao i da treba da idemo u smeru u kojem raste naš strah, jer se tako sigurno krećemo izvan naše zone komfora, što je presudno za naš razvoj i rast. A back to the point, plaši me da neću ispuniti svoju svrhu, mada je to sad više neka strepnja, mala senka, oblačić koji mi nekad prođe kroz glavu.

22. Postoji li nešto što ste oduvek želeli da uradite u životu, a niste?

Postoji...Ima raznih stvari, krupnih i sitnih i one su na mojoj "TO DO" listi. Mogla bih da podelim neke od njih… da se bavim slikanjem, da napišem knjigu, da skočim iz aviona, da posetim još nekoliko destinacija u svetu…

23. Šta znate sad, a voleli biste da ste znali pre 15 godina?

Pre 15 godina sam diplomirala na Ekonomskom fakultetu. Marketing. A volela bih da sam tada više slušala sebe i pratila svoje snove o umetnosti (slikarstvo i fotografija) i psihologiji koji su mi i tada bili velika ljubav. Da nisam pravila razliku između snova i realnosti. Jer, gde je granica? Mada, kao što sam i pre pomenula, verujem da se sve uvek odvija za naše najviše dobro, tako su i ekonomija, marketing i komunikacije postale i ostale značajan deo mog života i služe mojoj svrsi.

24. Imate li životnu filosofiju?

Ako bi to tako moglo da se nazove, da… Živeti život uz bezuslovno prihvatanje i poverenje u život. Ljubav je pokretačka snaga za sve.

25. Smatrate li da u karijeri moramo doživeti izvesne padove kako bismo kasnije postizali uspeh?

Treba da naučimo da "padamo" i da ustanemo i da onda shvatimo da je svaki taj pad samo učenje, lekcija, koja ima svrhu da se vine, možda još više i dalje… Ljudi često iz straha od pada, propuste mnogo prilika u životu, ali i karijeri…

26. Kako vidite sebe za 10 ili 20 godina?

Vidim sebe kako sa svojim partnerom i porodicom putujem po svetu šireći ideju o zdravom, svesnom, ispunjenom životu sa svrhom.

27.Da li imate neki poslovni savet koji biste dali mladim ženama na početku karijere?

Budite svoje, sledite svoje srce, verujete u sebe, verujte životu da će vam doneti upravo ona iskustva koja su vam potrebna i budite zahvalne na tome. Prepustite se i uživajte! Vaša životna radost i sreća su najveći poklon koji možete da date sebi i svetu oko sebe.

Autori fotografija: Fabrika fotografa Aleksandra Popović, Jelena Jović, Olga Mišković, Dalibor Danilović

N.V.T.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group