Nejednakosti u platama i stereotipi prepreka za ravnopravnost polova

Podaci Globalnog izveštaja o napretku žena koje sprovodi kompanija Avon širom sveta, pokazuju znake stagniranja, pa čak i nazadovanja u jednakosti polova širom sveta.

Novo istraživanje pokazuje da je broj žena koje su saglasne da postoje nejednakosti u platama/zarađenom prihodu porastao sa 46% u 2023. na 52%  u 2024. godini. Takođe se povećao broj žena koje smatraju da su stereotipi prepreka za jednakost – sa 89% u 2024. u odnosu na 86% u 2023. godini. Ovo istraživanje koje kompanija Avon sprovodi povodom Međunarodnog dana žena pokazuje stavove 7000 žena u 7 zemalja[1] (Velika Britanija, Italija, Rumunija, Poljska, Filipini, Turska i Južna Afrika), o postizanju rodne ravnopravnosti.

Žene se suočavaju sa poteškoćama da prilagode posao sebi

Žene koje traže fleksibilnost i samostalnost prilikom pokretanja sopstvenog biznisa i dalje se suočavaju sa poteškoćama da to i ostvare.  Broj žena koji misli da zastupljenost u poslovanju ide u korist muškaraca takođe se povećao sa 56% na 61%[2], dok više od polovine (57%)[3] žena ispitanih 2024. smatra da im je teško da ostvare visoku poziciju u kompanijama u poređenju sa muškarcima, što je povećanje u odnosu na 54% prošle godine.  Petina (20%) žena kaže da rodnu nejednakost vidi kao poteškoću za pokretanje sopstvenog biznisa, u odnosu na 14% u 2023. godini.

Pristup mogućnostima se smanjuje

Skoro trećina žena (31%) u istraživanju iz 2024. izjavila je da oseća predrasude poslodavaca kada je reč o ulogama koje se smatraju „prikladnijim“ za njih jer su žene. Ovaj broj se povećao sa 27% 2023. godine, što ukazuje na još jedan pad jednakosti.

Takođe se povećava broj žena koje smatraju da im je na raspolaganju manje opcija kada napuste školu. 28% žena prema našem poslednjem istraživanju slaže se da je to što su žene negativno uticalo na opcije koje su im bile dostupne kada su napustile školu, u poređenju sa 23% žena koje su isto rekle prošle godine.

Ženama je potreban siguran prostor da bi napredovale

Avon je istražio stavove i osećanja žena kada je reč o njihovoj bezbednosti. Skoro tri četvrtine (72%) ispitanih žena kaže da se ne osećaju bezbedno da šetaju/vežbaju same napolju noću, 43% se ne oseća bezbedno u javnom prevozu, a 55% žena kaže da se ne osećaju bezbedno same u taksiju[4].  Novi podaci takođe otkrivaju da se više od trećine (35%) žena oseća „neprijatno“ na radnom mestu samo zato što su žene. Pored toga, 17% je reklo da se oseća „nebezbedno“, a 16% je reklo da se oseća „uznemireno“.

Kristof Nejrink, izvršni direktor kompanije Avon: „Ovo istraživanje pokazuje da smo još daleko od rodne ravnopravnosti. Svet je neuravnotežen, a mi treba da učinimo više da stvorimo prilike za žene kako bi doprinele privredi, učestvovale u radu i ostvarile svoj potencijal. Iz prve ruke čujem od naših Avon predstavnika širom sveta kako poslovni model naše kompanije omogućava ženama da imaju veći izbor, fleksibilnost i slobodu. Jer bolji svet za žene je bolji svet za sve.“

Avon je posvećen okončanju rodno zasnovanog nasilja i stvaranju mesta gde našim zaposlenima dajemo osećaj bezbednosti i podrške. Više od 137 godina stavljamo potrebe žena na prvo mesto kako bi se postigla jednakost. Avon sarađuje sa nevladinim organizacijama širom sveta kako bi pomogao u okončanju nasilja nad ženama i devojčicama i doprineo je sa više od 91 milion dolara širom sveta od 2004. godine za podršku podizanju svesti, obrazovanju i razvoju i primeni programa prevencije i direktne pomoći[5].

Biti Avon predstavnik omogućava ženama da same odlučuju i daje im sredstva i fleksibilnost da vode sopstveni posao onako kako im odgovara, što znači da kupovinom Avon proizvoda ulažete u milione žena i tako im pomažete da uče, budu finansijski nezavisne i otkriju sopstvenu snagu.

Avon veruje da nijedna žena ne treba da bude skrajnuta zbog zlostavljanja, a naš Globalni protokol o rodno zasnovanom nasilju za zaposlene pruža podršku onima kojima je potrebna preko obučenih ambasadora u zajednicama i na radnim mestima. Ovaj program obuhvata preko 15 miliona zaposlenih.

Tokom međunarodnog meseca žene Avon dodatno podržava borbu protiv nasilja nad ženama. Porudžbinom posebnog seta, najnovijeg Hydramatic Shine ruža i nesesera, 100% bruto profia ide u Avon fond za borbu protiv nasilja nad ženama.

Kako već više od 137 godina slavimo žene kroz poslovni model koji omogućava veći izbor i finansijsku nezavisnost, Avon poziva na postizanje dugoočekivanog napretka koji je ženama potreban i koji zaslužuju.


[1] Censuswide se pridržava principa Društva za istraživanje tržišta koje je zasnovano na principima ESOMAR i zapošljava njegove članove koji su i članovi Britanskog anketnog odbora.

[2] Kombinovani odgovori “Izrazito u korist muškaraca” i “Donekle u korist muškaraca”

[3] Kombinovani odgovori “Veoma teško” i “Donekle teško”

[4] Kombinovani odgovori “Nije dovoljno bezbedno” i “Uopšte nije bezbedno”

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group