Dama za novi milenijum

Jedna od najvećih kompanija direktne prodaje, Avon, koja posluje u više od 70 zemalja sveta i ima preko 6 miliona nezavisnih Avon Dama, danas može da se pohvali da na čelu kompanije u Adriatic regionu ima jednu uspešnu damu od stila sa naših prostora - Miroslavu Marjanović Pavlović...

Iako se žene lideri izuzetno retko sreću u oblastima u kojima glavnu reč vode muškarci, to nije slučaj u beauty i fashion industrijama, u kojima uglavnom posluje veći procenat žena, koje su rođene vođe. Jedna od njih je i Miroslava, koja u biznis svetu “nosi pantalone” i može biti inspiracija mnogim savremenim ženama.

Ova dama provela je poslednjih 16 godina karijere u kompaniji Avon na rukovodećim pozicijama u oblasti marketinga, PR-a, strateškog planiranja, trade marketinga… Može se reći da njena karijera deluje kao scenario za film o uspešnoj poslovnoj ženi. Prava Matrix karijera. Miroslava je prototip biznis dame za novi milenijum.

 1. Učestvovali ste u mnogim projektima i van granica naše zemlje. Da li je to bilo veliko iskustvo u Vašoj karijeri?

U proseku na svake 2 do 3 godine menjala sam svoje odgovornosti, pozicije, timove. Paralelno sam učestvovala u mnogim virtuelnim timovima i projektima van granica naše zemlje, čak i Evrope. Poslednje 3 godine živela sam i radila u Nemačkoj i bila odgovorna za Marketing i Business Integration odeljenja. To je za mene neprocenjivo iskustvo…

2. Kako biste opisali Vaš stil danas kao uspešne žene – moderan, šik ili kežual?

Mislim da stilom iskazujete svoju individualnost, autentičnost. Mora oslikavati vašu unutrašnjost i mora biti u skladu sa vašom ličnošću. Ako to nije tako, onda deluje da ste kupili komade iz izloga ili časopisa, i to niste zapravo vi, već neka „wannabe“ osoba. Moj stil je dinamičan, sklon promenama. Volim da se igram sa bojama, materijalima, da isprobavam nove stvari. Iz mog ugla posmatranja, stil uspešne žene ne postoji kao „univerzalni” pojam. Stil je odraz nečije autentičnosti i kao takav može da oslikava i uspešnost između ostalog, ako vi to želite.

 3. Čemu pridajete najviše pažnje u odevanju?

Bojama u svakom smislu i posebnim modnim detaljima – u odevanju želim da mi je zabavno, da eksperimentišem,  da se osećam dobro u tome što nosim i da ponesem nešto što nije „kliše“ – na primer da kombinujem svedeni komad sa predimenzioniranim nakitom ili da ponesem kombinaciju teget i crne ili crvene i pink ili da iskombinujem srebrni i zlatni nakit. Volim klasične suknje, ali i statement majice.

 4. Koji je Vaš omiljeni odevni predmet?

 Definitivno pantalone svih krojeva, boja i materijala.

5. Da li se i na koji način Vaš stil menjao tokom godina, paralelno sa poslovnim napretkom?

Volim modu i volim da menjam frizure, odevne predmete, da se igram sa različitim stilovima. Moj stil se nije menjao zbog poslovnog napretka. Menjale su ga moje lične potrebe, želja za nečim novim, drugačijim. On je „rastao i sazrevao“ zajedno sa mnom. Mogu reći da sam postala „iskusnija“ vremenom. Danas mnogo brže i lakše završavam kupovinu - ne probam garderobu gotovo nikad, brzo se odlučujem za odevne kombinacije i retko kad mi je potrebno „drugo mišljenje“.

6. Kompanija Avon neretko sarađuje sa Anom Ljubinković, jednom od naših najuspešnijih modnih kreatorki, čiji su radovi prepoznati i van Srbije. Da li ste bili u prilici da ponesete neki od Aninih modela i imate li omiljenu kreatorku?

Da, imam u svom garderoberu Anine kreacije, kao i komade mnogih drugih uspešnih kreatora sa naših prostora. Nekako, „IT komade“ domaćih dizajnera čuvam godinama i imam iskreno poštovanje prema svemu što rade i kreiraju, pogotovu imajući u vidu uslove života i tržišta na kojem stvaraju. Navešću samo neke od njih čije modele godinama rado nosim: Dragana Ognjenović, Predrag Vukašinović, Sestre Proković, Sonja Jocić...

 7. Da li imate omiljenog inostranog kreatora?

Nemam omiljenog kreatora ili kreatorku na našem, kao ni na internacionalnom tržištu. Od stranih kreatora volim modele Marka Džejkobsa, Karla Lagerfilda, Kejt Spejd...

 8. Šta Vaš stil otkriva o Vama kao osobi, a šta kao o lideru?

Mislim da otkriva isto - otvorenost, smelost, da se na mene može računati, prenosi moju pozitivnu energiju, šalje poruku da sam dobra u izazovima i rizicima.

9. Postoji izreka “Da u paklu postoji specijalno mesto za žene koje ne pomažu drugim ženama.” Da li su Vama u poslovnoj evoluciji pomagale druge žene, služeći Vam kao inspiracija ili kao mentori?

Moj život je ispunila “kompanija za žene”… Svakako da su me mnoge žene inspirisale i pozitivno uticale na moju karijeru, ali i privatni život. Mada moram da priznam da su i muškarci igrali važnu ulogu, zato bih rekla da su me inspirisale autentične, neposredne i pozitivne ličnosti koje su potpunosti u skladu sa samim sobom.

10. Koliko je za Vas važna podrška drugim ženama, bilo da žele da slede Vaš primer u karijeri ili kao moralna podrška, budući da je kompanija Avon upravo poznata po mnogobrojnim akcijama za podršku u borbi protiv raka dojke ili protiv nasilja u porodici?

Često kažu da žene teško izlaze u susret jedna drugoj, kada razgovaramo o poslu. Uvek se priča o nekom rivalstvu, netrpeljivosti, strahu za opstanak. Međutim ja to nisam osetila i zaista se sa tim nisam susretala, naročito kada je u pitanju Avon u čijem je srcu, kao što ste i sami rekli upravo podrška ženama na raznim nivoima. Zato se i sama trudim da svakoj ženi pomognem, usmerim je, savetujem, jer na kraju čvrsto verujem da ,,žena ženi ne sme biti vuk.”

11. Šta je po Vašem mišljenju najveća snaga jedne savremene poslovne žene, a šta su njene najveće slabosti?

Smatram da je najveća snaga jedne žene njena potreba da pokreće promene, da stalno uči, razvija se i vodi, kao i njena snaga i volja da se dokazuje da ona može bolje od njega. Dok je taj osećaj potrebe za borbom za nadmoć nad muškarcem u poslovnom svetu i stalnim dokazivanjem, u isto vreme, njena najveća slabost. 

12. Da li imate savet za mlade žene sa naših prostora – koji je Vaš recept za uspeh?

Sigurna sam da ništa novo neću reći. Svaka mlada žena treba kontinuirano raditi na sebi, biti spremna na promene, uspehe, padove, spremna da prihvati rizik u poslovnom i privatnom životu. U poslovnom svetu jako je važna inteligencija, i to pre svega mislim na socijalnu inteligenciju. Danas morate biti komunikativni, znati sa ljudima, kako im prići, kako voditi komunikaciju, pažljivo slušati, proceniti društvene situacije, na njih se adaptirate i na adekvatan način komunicirate u skladu sa situacijom i osobom koja sedi preko puta vas...

 

Ja sam pristalica transparentnosti i autentičnosti u svakom smislu i po svaku cenu! Za kraj bih savetovala sve žene da ne čekaju da im neko ili nešto stvori život. Sami ga stvarajte i živite! 

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group