Lifestyle - Putovanja

Kako srdačno biti dočekan kao turista u Francuskoj?

Stanovnici gotovo svih velikih svetskih gradova u manjoj ili većoj meri osećaju netrpeljivost prema turistima.

Zašto? Turisti su “izgubljeni slučajevi”, ne znaju gde se nalaze, kuda idu niti kako do tamo da stignu. Slikaju svojim fotoaparatima i smart telefonima sve što im dođe pod ruku, pa čak i lokalno stanovništvo, a ne retko naprave i pometnju na sred ulice dok se cenjkaju oko suvenira. Retko kad govore istim jezikom kao lokalno stanovništvo, a njihovo poznavanje svetskih jezika je utoliko vrlo oskudno da je savim logično zašto ih lokalci i ne vole preterano.

Oni koji prednjače po tome su Francuzi. Međutim, njihova “ledena srca” možete lako otopiti malim trikovima koje ćemo vam danas otkriti. Nije stvar u tome da su Francuzi “mrzitelji turista” već jednostavno ne vole bahatost, dok s druge strane zaista cene vaš trud da budete “pametan” turista. Jednostavno je zapravo: kada uđete u neku prodavnicu, suvenirnicu ili restoran pozdravite prodavce i konobare, i zahvalite im se za uslugu pri odlasku. Da, toliko je lako.

Da li postoji neki škakljiv deo? Naravno. Morate to uraditi na francuskom, u suprotnom vam iskazivanje lepog ponašanja neće doneti dodatne poene.

Dakle kada uđete u neki simpatičan butik, pozdravite zaposlenog sa BONJOUR. Po izlasku zahvalite se rečju MERCI. Sigurno ste na televiziji, a možda i u privatnom životu čuli kako se izgovaraju ove dve reči, ali verovatno niste ni pomišljali da vas upravo one mogu razdvojiti od tipičnog bahatog turiste. Čak i ako se prodavac nalazi na drugom kraju prostorije, viknite, ne štedite glas, biće mu drago da ste se potrudili, a možda i dobijete neki popust.

Ako želite da zaista zaradite ekstra bodove, možete uz date fraze dodati MADAM i MONSIEUR. Parižani to vole, i zaista će im prijati da to čuju s vaše strane. Ne ustručavajte se da progovorite francuski, čak i ako zaista pored ovih par reči ništa drugo i ne znate. Apsolutno je nebitno što vaš naglasak nije perfektan. Važan je trud. Francuski meštani će ceniti vaš napor da ispunite njihova kulturna očekivanja.

Ž.J.

Izvor: Swirled

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group