Značenje žada prema Feng Šui-ju

Žad je kamen koji se nalazi na listi najcenjenijih u Kini.

Ovaj jako lep kamen predstavlja istinsku snagu, sreću i služi za prizivanje dobrog zdravlja. Žad je prepoznatljiv po svojoj zelenoj boji, i jedan je od najomiljenijih materijala za rezbarenje, koji se koriste pri pravljenju Feng Šui lekova. Takođe od njega se može napraviti vrlo atraktivan i sofisticiran nakit.

VRSTE ŽADA

Žad je opšte ime mnogih vrsta poludragog kamenja. Termin "žad" se odnosi na dva različita minerala – nefrit i jadeit. Nefrit je češći i manje vredan oblik žada. Nefrit je javlja u srednje i tamno zelenom tonu, i ređe u beloj i narandžastoj boji. Jadeit je cenjeniji zbog svog prozirnog kvaliteta i pojavljuje se u mnogim nijansama od zelene pa čak do vrlo tražene – boje lavande. Kristalna struktura ova dva kamena ih takođe razdvaja. Nefrit se sastoji do vlaknastih kristala koji se spajaju u matiranu strukturu, dok se jadeit sastoji od zrnastih kristala koji su gusto nabijeni.

OSOBINE ŽADA

Duboko zelena boja, providna lavanda, kremasto bela i narandžasto-crvena su boje žada od kojih svaka ima svoje značenje i simboliku. Žad je vekovima poštovan dragi kamen u istočnoj Aziji i važi za jedna od najstarijih pronađenih i cenjenih dragih kamenja. Žad, a posebno jadeit je tražen zbog svog sjajnog kvaliteta. Zvuk koji stvara žad je takođe pokazatelj njegovih osobina. Retki primeri jadeita imaju boju poput nijanse spanaća pomešane sa belim oblakom. Najkvalitetniji žad je hladan na dodir i često se opisuje kao – glečerno hladan.

MOĆ ZAŠTITE

U Kini se žad smatra živim kamenom. Iako potiče iz zemlje, njegova svetlost je ravna sunčevoj i svetlosti zvezda. On predstavlja vezu između carstva neba i zemlje. Mnogi komadi i primeri žada opisani su kao jin i jang u zavisnosti od boje. Žad je poput svih stvari iz prirode prožeta qi energijom, životnom silom koja teče kroz i oko svih živih bića.

ŽAD ZA DOBAR FENG ŠUI

Žad može biti kamen koji dodajete svom domu za poboljšanje Feng Šuija. Možete koristiti nakit sa žadom, statue, rezbarije ili brušene komade. Kao predmet on može naći mesto u vašem domu da podrži i ojača vaš qi. Nošenje nakita sa kamenjem žada pomaže u čišćenju meridijana tela. Preporučuje se nošenje na levom zglobu, bliže srcu. Narukvica od žada štiti svog nosioca od povreda i preuzima na sebe sav teret negativne energije. Budući da je reč o "živom" kamenu, ako imate nakit sa njim, treba da ga nosite a ne da bude odložen u fioci.

Ž.J.

Izvor: The Spruce

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group