Enterijer - Feng šui

Kako urediti kuću prema principima feng šuija: zanimljive ideje

Zdravlje, sreća, ljubav i bogatstvo zavise od nas samih. Ako stan uredimo dobro, privući ćemo blagostanje!  

Kinezi veruju da okruženje u kome čovek boravi (tačnije energija koja se stalno vrti) utiče na njegovu sudbinu. Tako su stvorili feng shui, što je neobična, ali praktična veština dizajna enterijera, koja treba da obezbedi prosperitet u svim životnim oblastima. Čak i male promene, poput uklanjanja nepotrebnih stvari ili preuređenja nameštaja, mogu dati neverovatne rezultate. Zvuči neverovatno, ali deluje.

Osnova feng šuija je mreža bagua, na koju treba primeniti raspored stana.

Feng shui: mreža bagua

Bagua mreža je ključna za učenje tajni feng šuija. Ona stan deli na zone koje odgovaraju različitim oblastima našeg života. Kada vam je nametnut plan kuće, pokazuje gde se nešto vredi promeniti kako biste promenili svoju sudbinu. Nacrtajte plan stana na komad papira. Stavite u pravougaonik. Položite ga na sto tako da ulazna vrata budu okrenuta prema vama. Primenite na plan zone bagua tako da se središte dijagrama poklapa sa centrom stana. Sada proverite za šta su odgovorne pojedinačne sobe. Ako mislite, na primer, da imate premalo novca ili se u poslednje vreme prečesto svađate sa članovima porodice možete da pokušate nešto da promenite tako što ćete odgovarajuće stvari smestiti u područja koja su odgovorna za finansije i odnose sa vašim najmilijima. Promenite stvari polako i postepeno. Previše radikalne promene mogu izazvati nemir u vašem životu s kojim se ne možete nositi.

 Feng šui u kuhinji

Prema feng šuiju, kuhinja je srce kuće u kojoj pripremamo obroke koji nam daju životnu energiju. Vredi osigurati da bude svetla, čista i dobro osvetljena. Preporučena boja je bela, kao i razne nijanse bež i krem boje. Najbolje je ako je rerna udaljena od frižidera i sudopere. Oni simbolizuju dva suprotstavljena elementa: vatru i vodu. Sudopera treba da se montira uz prozor sa lepim pogledom. Vodite računa o okruglom ili ovalnom stolu i udobnim stolicama sa visokim naslonima.  Zatvorite vrata tako da višak energije ne kruži oko stana i držite noževe u fiokoma.

Feng šui u dnevnoj sobi

Soba u kojoj se odmaramo treba da ima miran dekor i prigušene boje: žuta, zelena. Previše moderni enterijeri s provokativnim umetničkim delima ne pogoduju opuštanju. Postavite kauč tako da energija koja prolazi kroz vrata ne usmerava na osobu koja tamo sedi. Odaberite klasične fotelje koje stvaraju dobru energiju. Ako je u sobi mrak, stavite dodatnu lampu tako da osvetljenje cele površine bude ravnomerno. Okačite nekoliko zavesa koje propuštaju svetlost. Položite prostirku od prirodne tkanine.

Feng šui u spavaćoj sobi

Otprilike 1/3 svog života provodimo u krevetu, tako da prema feng šui-ju, spavaća soba zauzima posebno mesto u kući. Posebno je važno postaviti nameštaj za spavanje tj krevet - treba imati zid pozadi i slobodan prostor ispred sebe. Odaberite krevet od toplih materijala. Metal je hladan i nema uvek dobra energetska svojstva. Odričite se velikih ogledala koja odražavaju vaš karakter spavanja. Oni će vam poremetiti san delujući kao energetsko svetlo koje je uvek upaljeno. Postavite niske ormane pored kreveta, a visoki komad nameštaja sa leve strane, npr. garderober. Posteljina, prekrivač i tepih treba da budu od prirodnih materijala.

Feng šui u kupatilu

Kupatilo treba da pruža osećaj sigurnosti i privatnosti. Prema feng šui-ju, najpoželjnije boje za kupatilo su plava, bela, svetlo zelena. Ne stavljajte ogledalo ispred vrata ili prozora - tako ga smestite da ometa protok energije. Uvek zatvorite poklopac WC šolje. Pokrijte zidove i pod glazurom - to će stvoriti barijeru za cevi kroz koje teku nečistoće. Čuvajte fen i ostale uređaje u ormarima.

 

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group