Visok rizik sa kojim se suočavaju žene sa depresijom

I muškarci i žene sa depresijom suočavaju se sa povećanim rizikom od srčanih bolesti, ali taj rizik može biti više od 50% veći kod žena u poređenju sa muškarcima, prema novoj naučnoj studiji.

Istraživači su otkrili da žene sa prethodnom dijagnozom depresije češće imaju srčani udar, moždani udar, srčanu insuficijenciju, bol u grudima i atrijalnu fibrilaciju, u poređenju sa muškarcima koji su imali istoriju depresije. Identifikovanje i razumevanje rodno specifičnih faktora u odnosu između depresije i kardiovaskularnih ishoda može pomoći u razvoju ciljanih strategija prevencije, primećuju autori studije, koja je objavljena u časopisu JACC: Asia.

Povezanost depresije i kardiovaskularnih bolesti kod muškaraca i žena poznata je decenijama, a ova studija istražuje kako na ovaj rizik može uticati pol.

Čini se da depresija povećava rizik od srčanih bolesti, a bolesti srca povećavaju rizik od depresije. Drugim rečima, to je dvosmerni odnos. Prema naučnicima, depresija zapravo pogoršava ishod srčanih bolesti.

Čini se da istorija depresije ima veći uticaj na zdravlje srca žena

Postoje dokazi da žene sa depresijom imaju veći relativni rizik od razvoja negativnih ishoda povezanih sa srcem od muškaraca, ali još uvek nije jasno kako rodne razlike utiču na uticaj depresije na zdravlje srca, prema autorima studije.

Studija je koristila japansku bazu podataka osiguranja između 2005. i 2022. i identifikovala je više od 4 miliona učesnika koji su ispunili kriterijume studije. Populacija koju su činili zaposleni i članovi njihovih porodica imala je srednju starost od 44 (36 do 52) godine, a oko 57% učesnika su bili muškarci. Depresija je definisana kao klinička dijagnoza pre početnog zdravstvenog skrininga.

Nakon analize statističke značajnosti razlika u različitim srčanim događajima između učesnika sa i bez depresije, istraživači su otkrili da je prethodna dijagnoza depresije povećala rizik od srčanih oboljenja za 39% kod muškaraca i 64% kod žena.

Istraživači su takođe otkrili da je rizik za svaku vrstu srčanog udara veći kod depresivnih žena u poređenju sa depresivnim muškarcima.

Zašto više utiče na zdravlje srca žena nego muškaraca?

Prema autorima studije, jedno od mogućih objašnjenja za razlike u srčanim događajima je da žene mogu doživeti težu depresiju u poređenju sa muškarcima.

Druga teorija koja stoji iza ovih razlika su hormonske tranzicije koje utiču na žene, ali ne i na muškarce. Stvari kao što su trudnoća, perimenopauza i menopauza, ali postoje i razlike u ponašanju koje nemaju nikakve veze sa polnim hormonima. Na primer, globalno, žene su manje fizički aktivne od muškaraca.

Takođe znamo da konvencionalni kardiovaskularni faktori rizika različito utiču na muškarce i žene. Znamo da hipertenzija kod žena povećava rizik od moždanog udara, mnogo više od hipertenzije kod muškaraca. Pušenje takođe povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti kod žena više nego kod muškaraca, dok povišeni LDL holesterol verovatno ima veći uticaj na muškarce.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group