Simptomi pijanstva

Oštećenje mozga, moždani udar, zamagljen vid, prestanak disanja, nepravilad rad srca, čirevi na stomaku, promene na koži, bolesti jetre, slabost u mišićima, rak unutrašnjih organa, čirevi unutrašnjih organa, impotencija, neplodnost kao i brojni psihički i socijalni problemi samo su deo posledica koje za sobom ostavlja dugotrajno korišćenje alkoholnih pića i o tome je suvišno i govoriti a kakve probleme može da stvori jedno pijanstvo?

Mamurluk

Mamurluk je fizičko i emocionalno stanje koje nastupa nakon prekomerne upotrebe alkoholnih pića. Javlja se i kod alkoholičara i kod nealkoholičara, ali su simptomi mamurluka intenzivniji i kompleksniji kod alkoholičara.

Najkasnije 24 sata posle prestanka pijenja sav alkohol se izbacuje iz organizma. Šta se dešava za to vreme, dok se sav alkohol ne eliminiše? Organizam se polako vraća u normalno stanje. Jetra polako prerađuje alkohol i izbacuje je iz organizma. Potrebno je određeno vreme da se telo oporavi od prevelike količine alkohola. Znači, posle alkoholisanosti i prestanka pijenja, dolazi do faze trežnjenja. Ova faza je popularno nazvana „mamurluk”. Mamurluk ponekad predstavlja vrlo teško stanje, koje se vrlo mučno trpi i podnosi, pa se često doživljava kao prava bolest.

Neki simptomi mamurluka su:

  • Glavobolja 
  • Mučnina i nagon na povraćanje 
  • Jaka žeđ 
  • Pečenje u jednjaku 
  • Vrtoglavica, umor, opšta tromost i malaksalost 

Može da se javi još i neka nelagodnost, koju ne možemo drugome objasniti, jeza i drhtavica koja dolaze u talasima i drugo.

Psihički simptomi mamurluka su depresija, kajanje i strah.

Za najveći broj neugodnih posledica je kriva dehidratacija (prekomerni gubitak tečnosti iz organizma). Alkohol pospešuje izlučivanje vode iz organizma. Zato dolazi do ispucalih usana, glavobolje i vrtoglavice. Zbog iritacije sluzokože želuca dolazi do problema kod varenja, mučnine i povraćanja.

Zablude u vezi lečenja mamurluka

Postoje mnoge zablude u vezi lečenja mamurluka. Ali, moramo znati da oni ne leče mamurluk. Oni ustvari ublažavaju simptome mamurluka. Poznati su brojni „recepti” za suzbijanje pratećih simptoma pijanstva: glavobolje, povraćanja, proliva, neraspoloženja, razdražljivosti, i dr. Najčešće se preporučuje kisela čorba, rasol, surutka, itd. To treba jesti ili piti, pa će mamurluk nestati. Pored ovog, još se preporučuje šolja kafe, hladan tuš ili šetnja.

Treba znati, da jednom postignuta koncentracija alkohola u krvi opada brzinom na koju se ne može uticati spolja, jer je skoro isključivo vezana za preradu alkohola u jetri. To znači, da pijan čovek ako jede kiselu čorbu ili pije kafu, može da ublaži simptome mamurluka, ali ne može da smanji koncentraciju alkohola u krvi. Znači, on i pored kisele čorbe, kafe, itd. i dalje ostaje pijan čovek.

Uticaj pijanstva na sportski rezultat

Izmenjena percepcija, smanjena koncentracija i preciznost pokreta, poremećena regulacija glukoze u krvi, smanjenje glikogenskih rezervi u mišićima, loša regulacija telesne temperature, preterano izlučivanje tečnosti te negatino delovanje na srce sportiste učinci su alkohola koji direktno utiču na postizanje dobrog sportskog rezultata.

Ponovljena upotreba većih količina alkohola je razorna za sportistu i njegovu formu. Npr. samo jedno pijančenje za vreme nekog slavlja može sportistu vratiti danima ili nedeljama unazad.

Alkohol uzrok velikog broja saobraćajnih nesreća

Više od 70.000 pijanih vozača otkriveno je 2008. godine na putevima Srbije, a alkohol je bio osnovni uzrok čak 2.200 saobraćajnih nesreća, u kojima su 24 osobe poginule, dok je 1.500 povređeno.

Prema istraživanjima kod nas i u svetu alkoholisanost je jedan od glavnih uzročnika saobraćajnih nesreća. U velikim gradovima alkoholisanost učesnika u saobraćaju je u još većem procentu uzročnik saobraćajnih nesreća. Najteže nesreće po broju žrtava i po pričinjenoj materijalnoj šteti prouzrokuju alkoholisani vozači. Smrtnost u tim nesrećama je i do sedam puta veća nego u drugim slučajevima.

U mamurluku posle pijenja svaki učesnik u saobraćaju oseća glavobolju, otežano zapaža i usporeno reaguje. Zato mamurni vozači često izazivaju udese.

Sva alkoholna pića su štetna i ugrožavaju bezbednost saobraćaja. Pogrešno je mišljenje da pivo nije škodljivo. Pivo pored koncentracije alkohola od 6% ima i blag uspavljujući efekat. U vašem je interesu da se pridržavate saveta: 

Kada pijete, ne vozite – kada vozite, ne pijte!

Alkohol i kalorije

Alkohol se može klasifikovati kao hrana, lek ili otrov. Alkoholna pića klasificiraju se kao hrana budući da sadrže tačno određenu energetsku vrednost. Jedan gram alkohola sadrži 7 kcal, a jedan gram ugljenih hidrata ili proteina samo 4 kcal.

Međutim, alkohol sadrži prazne kalorije u pravom smislu, a često se naziva i antinutrijent. Ne samo da prazne kalorije poreklom iz alkohola zauzimaju mesto kalorijama koje potiču iz visokovrednih namirnica, nego alkohol i direktno ometa apsorpciju, skladištenje i iskorištavanje nutrita u organizmu, čak i kada su nutriti prisutni u adekvatnim količinama.

Konzumiranje prevelike količine alkohola može dovesti do gojaznosti na više načina. Alkohol je jako kaloričan, a smatra se i da smanjuje sposobnost organizma da sagoreva masnoće. I, zaista, ako previše pijete, mogu se javiti masne naslage, naročito oko stomaka, što povećava rizik od zdravstvenih problema. 

„Pivski stomak”

Pivski stomak je prouzrokovan viškom alkoholnih kalorija koji se nagomilavaju kao salo. U salo se pretvara manje od 5% kalorija popijenog alkohola.

Koliko alkoholna pića donose suvišnih kalorija najbolje pokazuju kokteli koji su mešavina žestokih alkoholnih pića, vina, šampanjca, voćnih sokova, cola napitaka, leda i raznih dodataka (začina). Nije u pitanju samo visok sadržaj alkohola koji donosi gotovo isto kalorija kao svinjetina (7 kcal/gram), već i prisutni ugljeni hidrati iz voćnih sokova, cole itd. Ako se uzme u obzir da ljubitelji ovih pića popiju po nekoliko dnevno, nije teško zaključiti koliko suvišnih kalorija nepotrebno naguraju u sebe.

Alkohol je naročito problematičan kod ljudi koji pokušavaju da smršaju. Pijenje alkohola obično je povezano i sa konzumiranjem jako masne hrane, naročito na različitim proslavama i okupljanjima, tako da se i na taj način stimuliše preveliki unos kalorija. Osobe koje pokušavaju da smršaju moraju pažljivo da kontrolišu unos alkohola.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group