Zašto su popodnevne dremke tako važne mališanima?

Kada biste pitali majke dvogodišnjaka koje je njihovo omiljeno doba dana, sve bi uglas rekle da je to popodnevna dremka.

To je onih zlatnih 2-3 sata, kada dete spava, a majka dobija priliku da se malo odmori ili uradi sve ono što zbog njega nije stigla pre podne. Za to vreme može da stigne da se istušira, očisti kuću, popije kafu, pa čak i da malo sama odrema.

Nažalost, dremke su nešto što ne traje večno, jer kako klinci rastu oni imaju manju potrebu za njima, zato je važno da kao mama uživate u tim dragocenim satima dok još možete. Takođe, bitno je da shvatite značaj dremki za rast i razvoj vašeg mališana, kao i da znate šta da uradite ako dete odbija da zaspe.

Zašto su dremke toliko važne?

Uz noćno spavanje, dremke u toku dana ispunjavaju ukupnu količinu sna koja je detetu neophodna u toku jednog dana. Deca su puna energije i samo noćno spavanje nije dovoljno da se propisno odmore i dopune svoje baterije. Previše umorno dete postaje nervozno i mrzovoljno, što dalje utiče na vreme za odlazak na spavanje uveče, koje se pomera napred pa je samim tim i buđenje sledećeg jutra ranije. Osim toga brojne studije su pokazale da mališani koji redovno spavaju popodne, bolje usvajaju nove veštine i ističu se u oblastima jezika i pamćenja, od onih koji ih preskaču. I što je najvažnije dremke utiču na kvalitet noćnog spavanja. Previše umorno dečije telo oslobađa veću količinu kortizola hormona stresa, zbog čega je detetu teže da zaspe.

Zašto deca stupaju u štrajk po pitanju dremki?

Prilično se često dešava da dvogodišnjaci odbijaju da zaspu popodne. Najbolje objašnjenje za ovakvo ponašanje je to da dete „ima toliko toga važnijeg da uradi od spavanja“. Iako to roditeljima zvuči komično, jer oni imaju stvarne poslove koje žele da urade za to vreme, deci su njihovim „poslovi“ jednako stvarni. Deca ovog uzrasta se razvijaju brzinom svetlosti i plaše se da će propustiti toliko toga ako naprave pauzu i odspavaju.

Šta možete da uradite ako dete odbija da zaspe popodne?

Kako biste izbegli ovakve situacije pobrinite se da je jutro vašeg deteta ispunjeno akcijom. Sedenje ispred malih ekrana i gledanje crtaća, neće umoriti ni jedno dete. Deci je potrebno da trče, igraju se, skaču i borave na otvorenom. Tek kada su dovoljno umorna i kada im je jutro bilo ispunjeno, ona će rado prihvatiti dremku. Takođe, možete pokušati da detetu pročitate priču, kako bi lakše zaspalo.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group