Zašto strogi roditelji stvaraju lukavu decu?

Ako ste odrasli u porodici sa vrlo strogi roditeljima, onda već sigurno znate posledice takvog vaspitanja.

Usudićemo se samo da kažemo da to nije bilo lako detinjstvo. Dok su sve vaše drugarice izvlačile pramenove, vama je to bilo strogo zabranjeno. O kratkim suknjicama da i ne govorimo, a kamoli o šminkanju. U najmanju ruku rečeno, pravo mučenje.

Odlasci na žurke – strogo zabranjeni. Izlasci sa momcima pre 18. godine nisu dolazili u obzir, pa čak ni intenzivnije druženje sa njima. Noćenja kod drugarica – zabranjena, kao i bilo kakvo zadržavanje posle škole na putu do kuće. Iako deluju kao scene iz horor filmova, činjenica je da su mnogi od nas imali vrlo stroge roditelje koji su im branili skoro sve.

Danas će se većina složiti da je ovo užasan stil roditeljstva, ali je do pre par decenija bio vrlo popularan zbog čega mnogi danas osećaju njegove posledice. Da stvar bude još gora, neki ga i danas smatraju dobrim izborom jer veruju da će stavljajući dete pod kontrolu, učiniti da ono bude dobro, odgovorno i vredno.

Ali, kako zapravo strog način roditeljstva deluje na decu?

Strogi roditelji primenjuju ovaj “tradicionalni” pristup, pri kom se od dece očekuje da slepo slušaju naređenja i poštuju svaku reč bez pogovora. Deca su tu da budu viđena, ali ne i da se njihov glas čuje. Međutim, ovakav stil roditeljstva nije preduslov za stvaranje poslušne dece. Roditelji koji funkcionišu po principu “zato što sam ja tako rekao”, će uvek degradirati dete i ignorisati njegovo gledište, umanjujući tako njegove šanse da se bori za sebe.

Strogo roditeljstvo donosi suprotan efekat očekivanom

Iako je možda namera većine strogih roditelja da vaspitaju svoju decu da budu dobra, ono što dobijaju je sušta suprotnost. Kao prvo poverenje među takvim roditeljim i decom je narušeno, najčešće trajno. Kao drugo u takvoj deci se javlja revolt. Vrlo rano deca strogih roditelja nauče kako da budu lukava. To je zapravo njihov spas. Samo na taj način mogu da se izvuku i dobiju makar mali deo onog što silno žele.

Smišljaju kako da se vide sa prijateljima, uprkos zabranama i kako da u isto vreme budu kul u društvu jer niko ne želi da izgovori ono čuveno “roditelji mi to ne dozvoljavaju”. Shvataju da je laganje neophodno i prepoznaju u masi druge dece svoje saborce. Na licima dece se vidi da im je uskraćeno sve ono što bi trebalo da im je dozvoljeno.

Ova deca će vrlo brzo shvatiti na koje stvari njihovi roditelji obraćaju pažnju, pa će ih vrlo vešto izbegavati. Neće konzumirati alkohol jer roditelji mogu da ga namirišu, ali će zato sa društvom u parku koristiti razne opojne supstance, dok njihovi roditelji budu mislili da su u kod druga iz razrezda i rade školski projekat.

Većina strogih roditelja smatra da će takvom vrstom roditeljstva svoje dete držati na pravom putu i sačuvati ga od poroka, dok zapravo daje tom istom detetu najbolji povod da se bori protiv zabrana.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group