Zašto je period kada dete ima 2 godine zahtevniji od onog kada se tek rodi?

Majke većinom misle da je faza novorođenčeta najteža.

Česta buđenja, plakanja, nesposobnost deteta da sa roditeljom komunicira jasno, kao i stalno menjanje pelena, osipi i slične stvari zaista znaju da vas ubede da je ova faza najgora. Međutim, kada dete napuni dve godine, započinje nova faza i postaje vam jasno da sledi još zahtevniji period. U ovom periodu roditelji počinju da shvataju da je pred njima nov izazov i da nisu ni malo pripremljeni za njega. Zašto je ovaj period zahtevniji?

Postoji problem u vidu regresije sna

Iako će se tek rođene bebe buditi u toku noći na 3h da bi jele, nakon par nedelja roditelji će pohvatati njihov ritam. Kada je beba sita i čista, ona će spavati naredna 3h dok ne dođe vreme za novu sesiju hranjenja. Međutim, u uzrastu od 2 godine dobar deo dece krene da se budi noću, dugo nakon što je već uspostavilo dobar ritam spavanja. Vraćanje na spavanje u tom dobu većinu večeri deluje kao nemoguća misija. U pitanju je regresija sna, koja može da bude vrlo frustrirajuća.

Javljaju se prvi napadi besa kod deteta

Iako plač tek rođene bebe zna da bude nepodnošljiv, one su većinom tihe kada su site i suve. Ako se dogodi da je razlog za plač nešto treće, majčin topli zagrljaj je obično onaj koji rešava sve probleme. One nikad ne plaču iz besa, dok su dvogodišnjaci zaista dobri u tome. Napadi besa kod mališana od 2 godine u nešto što će svakog roditelja izbaciti iz takta. Razlog napada besa je različit i varira od jednostavnog „ne“ koje je dete čulo od roditelja, do toga da ono želi njihovu pažnju ili je previše stimulisano.

Anksioznost usled odvajanja je itekako stvarna

Mnogi mališani sa dve godine obično kreću u vrtić. Samim tim za većinu njih je očekivano da će biti uznemireni što se odvajaju od roditelja. Međutim, ogroman broj dece ovog uzrasta pati od prave anksioznosti kada je potrebno da boravi negde bez roditelja. S druge strane novorođenčad ne pati od ovog stanja, jer dokle god su osnovne bebine potrebe podmirene, njoj je sasvim svejedno od strane koga su došle.

Dvogodišnjaci sve žele da urade sami

Novorođene bebe apsolutno nemaju problem sa tim da mama ili tata drže flašicu sa mlekom. Njima je takođe sasvim svejedno što nisu učestvovale u zakopčavanju pojasa u auto sedištu. Međutim, dvogodišnje dete želi da ono o svemu odlučuje. Reč „pomoć“ ne postoji u njihovom rečniku. Iako je zaista potrebno podsticati detetovu samostalnost, to vrlo često zna da bude frustrirajuće jer roditelji obično nemaju vremena za vezivanje pertli na patikama koje traje satima. S druge strane, ako pokušaju da pomognu, suočiće se sa detetovim nezadovoljstvom i suzama.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group