Zašto je neophodno kontrolisati astmu u toku trudnoće?

Osobe koje pate od astme, znaju da je to nešto što stalno moraju da kontrolišu.

Iako je to zaista jako zamorno, u isto vreme je i neverovatno važno. Naime, sposobnost pravilnog disanja je od vitalnog značaja za vaš život i opšte zdravlje. Ali, sa trudnoćom u priči potreba za kontrolom astme se dodatno povećava. Razlog je taj što je utvrđeno da napadi astme tokom trudnoće mogu da dovedu do ozbiljnih zdravstvenih problema. Ti problem mogu da utiču kako na trudnicu, tako i na bebu.

Istraživanje je obavio kanadski tim, posmatrajući izveštaje o 100 000 trudnica sa astmom. Od tog broja skoro 4500 žena je imalo napad astme koji je zahtevao medicinsku pomoć. Ti napadi su bili u obliku intenzivnog kašlja, stezanja u grudima, kratkog daha ili zviždanja u plućima, što su zapravo klasični simptomi koje mogu da iskuse svi oni koji pate od astme ako je ne kontrolišu.

Istraživanje je pokazalo da su žene sa napadima astme u trudnoći za 30 % imale veći rizik od preeklampsije, od onih koje to nisu iskusile tokom svog drugog stanja zbog dobre kontrole astme. Takođe, došlo je do povećanja broja beba rođenih sa urođenim malformacijama, od čak 20 %, kao i do rađanja beba sa malom telesnom težinom i prevremenog porođaja uz povećanje od 14 %.  Ali, to nažalost nije sve. Bilo je posledica u pogledu beba i kako su one rasle. Za 22% su bile veće šanse da ta deca dobiju astmu, kao i da pate od upale pluć do svoje pete godine.

Ovo istraživanje ukazuje na važnost toga da trudnice prate svoje stanje sa astmom u toku trudnoće, odnosno da ne dozvole da stvari izmaknu kontroli i da im zatreba bolničko lečenje.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group