Zašto dete odbija da se igra sa vršnjacima: da li postoji problem ili je to normalna pojava?

Da li ste ikad poveli svoje dete da se poigra sa svojim vršnjakom, klincem vaše prijateljice, a ono je odabralo da samo sedi u ćošku i igra se?

Pored toga, u vrtiću ili na igralištu, da li vaše dete preferira da se igra samo? Ako je tako, ne bi trebalo da budete previše zabrinuti, jer se to smatra sasvim normalnom pojavom za decu od dve godine. Iako ćete možda biti zabrinuti da vaše dete na ovaj način ne postane asocijalno, ako pažljivo budete posmatrali primetićete da ono gleda sporadično drugu decu i imitira njihovo ponašanje. To je zapravo prvi detetov korak ka društvenosti.

Ali, ličnost je takođe faktor koji biste morali da uzmete u obzir. Neka deca su jednostavno društvenija od druge i to je sasvim u redu. Preporučljivo je omogućiti detetu da se igra sa vršnjacima, ostavljajući mu da samo odabere da li će se upustiti u to ili nastaviti sa solo igranjem, iz razloga što bi trebalo da nauči kako da funkcioniše sa drugima pre nego što krene u vrtić.

Zašto deca biraju da se igraju sama?

Mališani razvijaju osećaj nezavisnosti u periodu od 18. do 24. meseca života. Dete u tom dobu oseća da može bolje da funkcioniše samo, zbog čega upotrebljava „ne“ kada ga pitate da li želi s nekim da se igra. Ono ima mogućnost da istražuje svet i to je sasvim dovoljno. Konačno, ono doživljava svoje igračke kao svoje. Iako će primetiti drugu decu u tom uzrastu, dete neće želeti da započne igru sa njima. To nikako ne znači da je dete asocijalno i da nikad neće želeti da se igra sa drugom decom. To je samo faza, a kao takva ona će proći. Deca sa dve godine više vole da se igraju jedna kraj drugih, što se naziva paralelna igra, a ne jedna sa drugom. Takođe, mališani ovog uzrasta ne žele da dele svoje igračke, što onemogućava zajedničko igranje. Koncept vlasništva može da bude toliko jak da će neretko dovesti i do napada besa kod deteta. Pre igre s drugom decom, morate raditi na podučavanju igre deljenja kako bi zajedničko igranje uopšte bilo moguće.

Kako možete pomoći detetu koje želi da se igra samo?

Ne prisiljavajte dete na nešto što ne želi – Ne bi trebalo da pokušavate da primorate dete da se igra sa drugom decom ako to ne želi. To će mu samo predstaviti način na koji može da privuče vašu pažnju i vrlo brzo će početi da koristi to, ali će i dalje odbijati da se igra sa drugom decom. Umesto toga, pokažite mu da je sasvim u redu ako odabere da se igra samo.

Nemojte odustajati od druženja sa prijateljima koji imaju decu – Nastavite da planirate druženja sa vašim prijateljima koji imaju decu uzrasta vašeg mališana. Vremenom njegova radoznalost će ga navesti da se uključi u igru. Poželjno je da druženja budu na domaćem terenu, odnosno kod vas u kući kako bi dete imalo prednost poznate teritorije.

Pokažite detetu kako izgleda druženje – Ponekad je detetu jednostavno samo potrebno pokazati kako izgleda zajednička igra. Kada vam dođe prijateljica sa svojim detetom, pokušajte da započnete igru sa njim nudeći da zajedno slažete kocke ili nešto bojite. Videvši vas u akciji, veće su šanse da će vaše dete hteti da vam se pridruži.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group