Zašto deca treba da idu na spavanje u 21h

Kao decu, roditelji su nas stalno smeštali u krevet maksimalno do deset sati uveče...

A kako se vreme menja, a mi starimo, menjaju se i naše navike. Međutim, dok smo mi morali da idemo u krevet do 9-10 sati uveče, današnja deca sve više odbijaju da idu u krevet tako „rano“.

Deca bi trebalo ranije da idu na spavanje, a evo i zašto:

Rast i razvijanje predstavljaju važan deo u svakom životu deteta, a rast se dešava jedino kada dete spava. Hormon rasta se ispušta tokom četvrte faze sna, oko pola 1 ujutru. Ako dete ostane do kasno budno, naročito nakon ponoći, vreme ispuštanjanja hormona rasta se pomera i dete ne može mnogo da poraste.

Pored toga, studije su pokazale da su deca koja dovoljno dugo spavaju produktivnija, fokusiranija i imaju bržu sposobnost učenja i prikupljanja informacija u školi. Takođe, deca koja imaju zdrave nacvike spavanja imaju manji rizik za razvijanje Alchajmerove bolesti u kasnijem stadijumu života.

Roditelji bi trebalo da kontrolišu navike svoje dece. Jasno je da veče jedino vreme kada se mmožete odmoriti nakon napornog dana, ali ne zaboravite da deca uče i upijaju navike i ponašanje od svojih roditelja. Zato je kontrolisanje deteta kada je u pitanju redovan odlazak na spavanje veoma bitno u njegovom razvoju.

Kako da pomenite detetove navike:

1. Situacija se treba menjati iz korena. To znači da ne treba samo da terate dete na spavanje ranije, već i da promenite ceo „šablon“ vaše porodice. Ako dete koje je u krevetu vidi svetlo i čuje roditelje kako pričaju i gledaju televiziju, ono će pomisliti da je vreme za igru,skakanje, pevanje, a ne za spavanje.

2. Još jedno dobro rešenje je da uvedete rituale pred spavanje u svoju rutiinu. Na primer, možete čitati detetu pre nego što zaspi. Nakon nekoliko dana, vaše dete će se navići na to da je čitanje znak za odlazak na spavanje.

3. Važan faktor koji može pomoći vašem detetu da zaspi ranije je osvetljenje u dečijoj sobi. Veruje se da je blago žuto svetlo odlično za opuštanje tela i pripremu za spavanje.

4. Ugasite elektroniku pre odlaska na spavanje. Kada koristite kompjuter ili mobilni telefon uveče, pravite loš primer vašem detetu koji će to isto početi da radi.

5. Ne zaboravite na vežbanje. Vožnja biciklom ili igranje sa loptom posle večere čine čuda za dečiji san.

Nemojte ignorisati ova pravila. U stvari, započeti dobre navike kada je u pitanju raniji odlazak u krevet će imati dobar rezultat kasnije u životu. Takva deca će izrasti u zdrave i aktivne odrasle osobe.

V.R.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group