Zašto da deci ne govorite da „koriste reči“, pogotovo dečacima i šta da kažete umesto toga?

Potpuno je razumljivo što roditelji često posežu za frazom „koristi reči“, kada dete stoji ispred njih i plače.

Na kraju krajeva mnogo nam je lakše da shvatimo reči (čak i ako su nekad nerazgovetne) nego da rastumačimo značenje suza. Međutim, stopa uspeha fraze „koristi reči“ je približna nuli. Ako se stavite na mesto svog mališana i neko vam kaže da mu rečima saopštite šta želite kada ste vidno uznemireni, vi verovatno nećete biti u stanju da se smirite, razmislite i kažete šta hoćete.

Glavni razlog ovakvog problema je taj što klinci od 2-4 godine nisu razvojno sposobni da rasuđuju pravilno i upravljaju svojim emocijama. Oni još uvek uče kako da obrađuju događaje oko sebe, svoja osećanja i odjednom fraze poput ove postavljaju pred njih nerealan zadatak, koji oni ne mogu da ispune.

Da li postoji bolji pristup?

Prema rečima psihologa najbolje je napraviti pauzu i potvrditi detetova osećanja u tom trenutku. Podsetite ga da ste u njegovom timu i priđite mu s rečima „Vidim da si uznemiren. Šta se dogodilo?“. Vaš sledeći korak može da bude art radoznalosti. Pokušajte da prođete sa detetom kroz situaciju koja se upravo odigrala kako bi otkrili zbog čega je uznemireno. Recite nešto poput „Primetila sam da si prestao da jedeš kada sam ti sipala kečap pored pomfrita. Da li si možda hteo nešto drugo s njim?“

Vi zapravo želite da osnažite svoje dete da koristi svoje reči, ali to nećete uspeti ako od njega tražite da to uradi. Izgradnja emocionalnog rečnika je veština koju ono tek mora da savlada, a tek tada će moći svoja osećanja da pretvori u reči i kaže vam šta je problem. Takođe, prema rečima stručnjaka previše česta upotreba fraze „koristi reči“ može dovesti do toga da dete odgurne u stranu svoje emocije, što će učiniti da u kasnijem dobu ima velikih problema sa njima. Ovo se posebno odnosi na roditelje dečaka, koji su čini se vekovima odgajani pod parolom „dečaci ne plaču“, što ne može biti pogubnije za razvoj jednog mladog ljudskog bića.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group