Vodič za izbor dečijih auto-sedišta (po uzrastu) - kako odabrati sedište za najvažnijeg putnika

Koje auto-sedište da odaberem za svoje dete, kada je izbor tako veliki?

Ovo pitanje postavljaju brojni roditelji kada krenu u prodavnicu po bezbedonosno sedište za mlađanog putnika. U ponudi su različiti modeli i na prvi pogled svaki je dobar na svoj način. Ali, kako da znamo odgovara li detetu, kao i celoj porodici, koliko je sigurno, udobno, da li se instalira lako…

Auto-sedište u vozilu treba detetu da pruži bezbednost i ugodnu vožnju. Da bi imalo maksimalnu funkcionalnost, pogotovo u slučaju eventualnog sudara, sedište mora da odgovara fizičkom uzrastu deteta, da bude pravilno montirano i da mali putnik u njemu bude pravilno vezan. Naravno, uz sve to treba poštovati zakonske propise države u kojoj se saobraćaj odvija. 

U ovom uputstvu, koji je svojevrstan vodič za odabir auto-sedišta, pokušaćemo da vam pomognemo i olaškamo da dođete do pravog odgovora, prolazeći kroz različite faze auto-sedišta i objašnjenja koje je pogodno za određeni uzrast i kada je vreme da ga promenite. A, bezbednost deteta je uvek prioritet!

Propisi o bezbednosti dečijih auto sedišta

Neophodno je da se dotaknemo najvažnijih propisa o saobraćajnoj bezbednosti kada pokušavate da pronađete optimalno auto-sedište za vaše dete. Bilo da se radi o svakodnevnom odlasku u vrtić, nedeljnoj poseti baki i deki, ili putovanju na godišnji odmor - dečije auto-sedište je obavezno za mlađane putnike do određenog uzrasta, visine i težine. Ovo se razlikuje od zemlje do zemlje, mada su razlike male. 

Trenutno u Evropi postoje dve aktivne bezbednosne regulative. Sva dečja auto-sedišta moraju biti sertifikovana prema ECE R44.04 ili ECE R129 propisu. Prvi deli auto-sedišta u grupe na osnovu težine deteta, dok drugi, inače noviji standard, klasifikuju ih u zavisnosti od visine deteta. Pored toga, mali putnici moraju da se voze u sedištima okrenutim u suprotnom smeru od kretanja vozila ili kako mnogi kažu unazad, do minimalne starosti od 15 meseci. 

1. Auto-sedište za novorođenčad i bebe 

Nosiljka odnosno auto-sedište za bebe, popularno “jaje”, nudi optimalnu zaštitu za najmlađe tokom prvih meseci života sve do godinu dana ili 15 meseci starosti. Dizajnirano je tako da je najprikladnije za novorođenčad i male bebe. Upravo zato bi trebalo da ono bude vaše početno sedište u vozilu.

Zahvaljujući ručki i relativno maloj težini, “jaje” je lako uneti i izneti dete iz auta, sa sve bebom u njemu. U većini slučajeva, nosiljka se može povezati i sa raznim kolicima, omogućavajući roditeljima da se kreću bez buđenja svojih usnulih mališana. Ipak, treba voditi računa da beba ne bude predugo u sedištu. Ako je reč o dužem putovanju, postarajte se da pravite pauze kako biste se svi odmorili, a mlađanog putnika izvadili iz “jajeta”. 

Uvek se postavlja u vozilo okrenuto unazad, pomoću ISOFIX sistema ili sigurnosnog pojasa u automobilu. Takođe, auto-sedište uvek treba instalirati u suprotnom smeru od kretanja vozila. Ukoliko ga postavljate na prednje sedište, obavezno proverite da li je isključen (deaktiviran) vazdušni jastuk na mestu suvozača.

Za brojne roditelje veoma važna stavka kod odlučivanja oko odabira auto-sedišta za svoje dete je da bude lako za postavku, te da ga brzo i jednostavno mogu unositi i iznositi iz vozila. Zato mnoge porodice biraju i-Size sedište sa ISOFIX konektorima.

Kada je beba prerasla “jaje”

Dete je preraslo nosiljku za bebe kada pređe odobrenu granicu težine i visine. Ako pak želite da ranije promenite sedište, pravo vreme je tek kada mali putnik može da sedi samostalno uspravno bez ikakve pomoći. Ukoliko “ispunjava” ovo, ali je još malo, onda može biti dobra ideja da počnete da koristite jastuk umetak za bebe u auto-sedištu. 

Međutim, postoje i auto-sedišta koja se mogu koristiti od prvih dana života deteta pa do 4 godine, a neka i do 7 godina.

2. Auto-sedište za malo dete

Kada mali putnici prerastu svoje nosiljke vreme je novo dečije auto-sedište. Ona mogu biti okrenuta u suprotnom smeru od kretanja vozila i/ili u istom, u zavisnosti od visine i težine deteta, a koriste se otprilike od prve do četvrte godine.

Mi bismo vam uvek preporučili da to bude sedište unazad, i to što je duže moguće, a idealno je do 7 godina, iako to zakon ne nalaže. Razlog je jednostavan - najbezbednija su! I to do pet puta sigurnija od onih okrenutih u smeru vožnje. 

Za to postoji i objašnjenje. Glava deteta nesrazmerna je u odnosu na telo. Ona je do 25% ukupne telesne težine u poređenju sa odraslom osobom, kod kojih glava čini samo oko 6% ukupne telesne težine. U isto vreme, vrat deteta je izuzetno ranjiv, jer još nije u potpunosti razvijen.

Najveća prednost auto-sedišta okrenutog unazad je što podržava detetova čitava leđa, vrat i glavu, raspoređujući sile sudara na veću površinu i zbog toga značajno smanjuje sile koje deluju na vrat. Tako je tokom najtežih tipova sudara (frontalni i bočni udari) dete okrenuto unazad prikovano za školjku svog auto-sedišta, držeći glavu, vrat i kičmu u ravni. Kada su okrenuti napred, telo sila izbacuje iz sedišta, samo je pojas taj koji drži gornji deo tela na mestu. Ali, glava i dalje želi da se pomeri napred. To rezultira prenošenjem sila sudara na vrat deteta, stvarajući ogroman pritisak u vratu. Nije potrebna velika sila da se izazovu ozbiljne povrede tela u razvoju, a okrenut unazad omogućava auto sedištu da apsorbuje više sile dalje od deteta. U stvari, preživljavanje se značajno povećava kada je dete pravilno okrenuto unazad.

Kao što smo objasnili, mala deca nemaju razvijenu kičmu da bi izdržala ogromne sile povezane sa saobraćajnom nesrećom. Sedišta okrenuta napred samo podržavaju dodirne tačke pojasa i ne sprečavaju opasne udarce koje doživljava ostatak tela. Deca okrenuta unazad dobijaju zaštitu od sve tri vrste sudara. Zato auto-sedište okrenuto u suprotnom smeru pruža vašem detetu bolju zaštitu i smanjuje rizik od povreda u slučaju sudara. I na kraju, sudari u auto-sedištima unazad stvaraju manji pritisak na organe, koji sami po sebi doživljavaju konačni, unutrašnji sudar.

Ako ste zabrinuti da su noge vašeg deteta savijene unutar ili izvan auto-sedišta okrenutog unazad zbog njihove veličine, ne brinite! Ovo uopšte nije problem, a povrede nogu su zapravo verovatnije u slučaju sudara okrenutog napred – baš kao i ostatak njihovog tela, noge malog putnika okrenute napred će biti izbačene napred tako snažno da se mogu povrediti kada udare u zadnji deo prednjeg sedišta ili druge površine vozila. Dakle, kada neko kaže da njegovo dete ne „pristaje“ da putuje unazad zbog dugih nogu, ljubazno ga podsetite da su noge koje vise sa strane ili ukrštene – savršeno bezbedne.

Zaključak je da su deca u auto-sedištima okrenutim u suprotnom smeru od kretanja vozila najbezbednija, jer im ona pružaju maksimalnu zaštitu, pogotovo kada dođe do sudara. Od rođenja pa do oko 12 godina, vaše dete treba da putuje bezbedno, udobno smešteno u svom sedištu. Svaki tip auto-sedišta i položaj imaju svoje vreme kada se koriste. Ali, treba ostati okrenut unazad što je duže moguće, jer je to najbolje za decu, u okviru njihovog uzrasta. Zato roditelji ne žurite sa njihovim „okretanjem“, jer bezbednost mališana je na prvom mestu. Neka svako zajedničko putovanje svim članovima porodice pruži toliko potreban mir.

Koje sedište treba da izaberem za svoje dete?

Kada je reč o tome koje sedište treba izabrati, postoji mnogo opcija i zavisi od toga šta vama i vašoj porodici najviše odgovara. Jer – nijedna porodica nije ista. Dok se auto-sedište za bebe često iznosilo i unosilo u vozilo, sada to više nije slučaj. Ipak, ako koristite dva (ili više) automobila, pa je potrebno premeštanje auto-sedišta, trebalo bi da vodite računa da se ono onda lako prenosi i jednostavno instalira.

NOSILJKA ZA BEBE VS SEDIŠTE ZA MALO DETE

Bilo da počnete sa nosiljkom za bebe ili se odlučite za sedište za mališane koje se može koristiti od rođenja zavisi od vaših i potreba vašeg deteta. Jasna prednost „kombinovanog sedišta“ je njihov veći raspon godina. Međutim, zbog svog dizajna, sedišta za malu decu su teža i ne nude pogodne prenosive funkcije nosiljki za bebe. Ako je vaše dete rođeno prerano ili je veoma malo i sitno, preporučujemo da koristite “jaje”.

3. Buster sedište, poslednja faza auto-sedišta

Zakon o bezbednosti saobraćaja u Srbiji nalaže da je obavezno prevoziti u dečijem auto-sedištu mlađanog putnika do njegove 12. godine ili dok ne dostigne visinu od 135 cm. I u zemljama u okruženju, kao i u EU važe slični propisi.

Pojedini roditelji se pitaju zašto njihovom detetu treba pomoćno sedište pošto preraste auto-sedište okrenuto u suprotnom smeru od kretanja vozila. Kada mali putnik poraste, ali još nije dostigao optimalnu visinu, dodatno buster sedište ga uzdiže i omogućava bezbedno vezivanje pojasevima iz automobila, odnosno služi da pozicionira pojas, kako bi on išao preko najčvršćih delova tela. 

Znači, uloga bustera je da mališana podigne na odgovarajuću visinu kako bi se vezivao pojasom automobila. Tada gornji deo pojasa vozila ide preko detetovog ramena, a donji deo preko kukova. Jer, ukoliko mali putnik ne bi bio dovoljno visok, onda bi mu pojas išao preko vrata i stomaka, a to bi moglo da dovede do ozbiljnih unutrašnjih povreda u slučaju sudara, pa buster sedište i pojas ne bi bili ni od kakve pomoći.

Buster sedište je “krajnja stanica” auto-sedišta za nešto stariju decu, pre nego što u vozilu mogu da sede sa sigurnosnim pojasom kao odrasli. Ova sedišta su okrenuta napred i obično ih mogu koristiti deca starosti od otprilike 4 do 12 godina i kada imaju kilažu preko 15 kg.

Buster može biti sa visokim naslonom i bez naslona. Neka dečija sedišta, kada im se skinu sopstveni pojasevi, postaju busteri sa naslonom, i tada se i dete i auto-sedište vezuju pojasom automobila. To su sedišta do 25 kg ili 36 kg koja se montiraju u oba smera ili samo u smer vožnje. Postoje i busteri sa naslonom koji su isključivo to, a neki modeli imaju mogućnost za uklanjanje naslona, posle čega se dobija buster bez naslona koji je idealan za starije mališane, kojima više nije potrebna dodatna zaštita za glavu.

Takođe, detetova leđa treba da su celom dužinom naslonjena na naslon bustera, a da je zadnjica smeštena u najdublji deo, skroz do naslona. Veoma važno, a čini se nekako zapostavljeno, je zrelost deteta. Mali putnik treba da je dovoljno zreo da ne izvlači ruku iz pojasa, da ga ne otkopčava, da se na naginje, odnosno pada unapred kad zaspi… Zato je preporuka da se dete što kasnije prebaci u buster sa naslonom, jer će retko koji četvorogodišnjak biti potpuno miran i dovoljno razuman da, recimo, ne izvlači ruke iz pojasa. Znači, savet je da se mali putnik što duže vozi u sedištu sa sopstvenim pojasevima, a da u buster sa naslonom pređe što je kasnije moguće, čak i ne pre 5-6 godina.

Vodite računa da trake pojasa nigde nisu uvrnute. Ukoliko je vaše dete krupno, pogledajte i-Size bustere sa naslonom. Obično oni nemaju ograničenje kilažom, a maksimalna visina do koje ih dete može koristiti je 150 cm. Pogodni su za male putnike koji brže napreduju težinom, a ne zadovoljavaju uslove za vožnju bez bustera.

Buster sedište bez naslona mnogi zovu još i jastuk ili podmetač, i on ima samo sedalni deo. Prema propisima, da bi ga dete koristilo potrebno je da ima visinu od najmanje 125 cm i težinu od 22 kg. Buster bez naslona sme se koristiti samo ukoliko na mestu gde dete sedi postoji ugrađen naslon za glavu! Inače, buster sa naslonom ima bočnu zaštitu, pa je bolja opcija od buster jastuka i za stariju decu. 

Starijoj deci obično su draži busteri bez naslona, jer auto-sedišta sa naslonom izgledaju previše „dečije“, a oni su već „odrasli“. Podmetač je lagan, kompaktan, jednostavan za postavku, a i cena mu je pristupačna, što ga čini dobrim izborom za porodice sa više dece a manjim vozilom ili kojima je potrebno često da premeštaju buster sedišta iz jednog u drugi auto.

Koje buster sedište da izaberem?

Tip auto-sedišta koje će vašem detetu biti potrebno zavisi od više faktora, uključujući uzrast, veličinu i razvojne potrebe deteta. Prednosti odabira pomoćnog sedišta sa ISOFIX konektorima su u tome što možete osigurati da je ono uvek čvrsto pričvršćeno, čak i kada vaše dete nije u vozilu. Kada izaberete buster bez ISOFIX-a, koje zahteva vezivanje pojasom, ono i dalje mora da bude pričvršćeno u svom položaju sa sigurnosnim pojasom vozila tokom putovanja, bez obzira da li je vaše dete u dodatnom sedištu. 

Pre nego što montirate buster sedište, pažljivo pročitajte uputstvo vašeg automobila, kao i samog sedišta, da biste razumeli na koji način se koriste kopče i kako se buster povezuje sa sigurnosnim pojasevima vozila. Jer, postoje drastične razlike kod pojedinih modela kako automobila, tako i samih bustera.

U buster sedištima deca se voze na zadnjem sedištu automobila, najbezbednije je da tako putuju dok ih ne prerastu, odnosno do 12 godina, ili dok ne dostignu visinu od 150 cm. Posle toga, dete je spremno da se vozi u autu, vezano samo sigurnosnim pojasem, kao odrasla osoba.

Kada je moje dete preraslo pomoćno sedište?

Kada vaše dete pređe granicu težine ili visine dodatnog sedišta, to znači da je prošlo poslednju fazu auto-sedišta i da je dovoljno veliko da koristi sigurnosni pojas u automobilu. Preporuka je da bude u busteru sve do momenta kada može da počne da se vozi kao odrasla osoba, a to je kada bude visoko bar 135 cm.

IZVOR www.sigurnabeba.rs

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group