Veštačka inteligencija bi uskoro mogla da igra važnu ulogu prilikom porođaja

Nema sumnje u to da se tehnologija razvija munjevitom brzinom.

Kao i u svim drugim sferama ljudske delatnosti, očekivano je da će veštačka inteligencija jednog dana “zavititi” i u porođajne sale. Da li to znači da će vas porađati roboti? Iako mnogi veruju da smo daleko od toga, reklo bi se zapravo da smo odškrinuli ta vrata. Naime, najnovija istraživanja su otkrila da veštačka inteligenija može da igra važnu ulogu u nadzoru žena tokom porođaja. To bi definitivno moglo promeniti način na koji se porođaj odvijao do sad.

U praksi porođaj je bio prilično standardna procedura, koju je po dolasku trudnice u bolnicu nadgledalo medicinsko osoblje i preduzimalo mere kako bi sve proteklo što efikasnije i bezbolnije. Iako su se decenijama stvari odvijale na ovakav način, napredak tehnologije može samo da doprinese celoj priči o porođaju. Ako upotreba veštačke inteligencije može da donese sigurnije i pozitivnije iskustvo kako mamama tako i bebama, onda bi je trebalo posmatrati kao dobru stvar.

Istraživanje je pokazalo da je bilo uspešnih ishoda u pogledu porođaja kod trudnica koje su koristile veštačku inteligenciju u porođajnoj sali. Otkriveno je da korišćenje algoritama veštačke inteligencije za analizu trudnica i obrazaca promena kroz koje prolaze može da pomogne stručnjacima da utvrde da li će žena imati siguran vaginalni porođaj ili će joj biti potrebna medicinska intervencija.

Ovo je zapravo prvi korak ka korišćenju algoritama ove vrste za pružanje smernica medicinskim radnicima tokom porođaja. Na osnovu dobijenih podataka oni bi mogli da donesu bitne odluke u korist majki i beba na porođaju. A kako je porođaj jedan od najvažnijih trenutaka za čovečanstvno, nema razloga da napredak tehnologije ne pruži svoj doprinos tako važnoj stvari.

Ono što je važno istaći je da pošto ovaj sistem radi u realnom vremenu i samim tim može da pruža ažurne podatke, ako se bilo šta u pogledu stanja majke ili bebe promeni, to će momentalno biti detetktovano i lekari će moći da reaguju u skladi s tim. Veštačka inteligencija će pomoći da ste smanji stopa carskih rezova koji nisu neophodni kao i neonatalnih komplikacija, budući da može da predvidi kako će se porođaj završiti.

Trenutno, stanje žena tokom porođaja se procenjuje pregledom grlića materice, ali iako to funkcioniše za mnoge, nažalost nije dovoljno za sve. Glavni nedostatak ove metode je što je svaka žena priča za sebe, kao i to što postoji na stotine komplikacija koje mogu da se dogode u toku porođaja. Korišćenje jednog procesa provere stanja za sve nije praktično, zbog čega je oslanjanje na veštačku inteligenciju koja će moći individualno da tretira svaku ženu u toku porođaja zaista važan korak u medicini i nauci.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group