Teška istorija: Babice nisu uvek bile dobro prihvaćene u društvu

Babice su se poprilično mučile od pojave moderne medicine, a tek u poslednje vreme, reklo bi se da se oporavljaju i to vrlo sporo.

Babice su postale deo mnogih timova za negu žena tokom trudnoće. Čak i ako nisu zadužene za porođaj, zbog svojih sposobnosti u oblasti prenatalne kontrole one su od velike koristi trudnicama. Tokom istorije one su se zalagale za to da buduće majke imaju više uticaja na svoju trudnoću i porođaj. Iz ovog razloga one su bile te kojima su se žene obraćale kada su otkrivale da su u drugom stanju.

Međutim, zapanjujuće je kako ovaj način podrške trudnicama nije uvek bio prihvaćen u društvu, posebno ako se uzme u obzir da su nekad babice bile jedine koje su pomagale da bebe dođu na svet. Sa pojavom moderne medicine, doktori su počeli da se smatraju stručnjacima za porođaje, a preovladalo je mišljenje da babice nisu toliko stručne.

Babice su nekada davno bile cenjene članice društva

Nekada davno bilo je očekivano da će sa ženom koja se porađa u sobi biti njoj bliske druge žene i naravno babica koja će joj pomagati tokom donošenja bebe na svet. Muškarci tokom tog vremena nisu imali pristup sobi u kojoj se odvijao porođaj, dok beba ne stigne. Na babice se gledalo kao na stručnjake u svojoj oblasti. Ali, 1760. godine sve se promenilo. Obzirom na količinu smrtnih ishoda na porođaju, žene koje su bile imućne su želele da im bude dostupna medicinska intervencija po potrebi kako bi se spasio život bebe. Iz ovog razloga one su tražile pomoć lekara, preskačući babice, verujući da su oni stručniji što nije nužno bilo tačno.

Prisustvo babica na porođajima se skoro završilo rađanjem beba u bolnicama

Uz modernu medicinu i sve veću popularnost rađanja beba u bolnicama, profesija babica je doživela stravičan udarac. Takođe, posao babice je bio na klimavim nogama jer su muškarci videli da se ogroman profit nalazi u oblasti rađanja, pri čemu su se otvarale specijalne klinike za ovu namenu. Babice su se borile da zadrže posao koji su usavršavale vekovima. Kako bi ostale konkurentne lekarima u akušerstvu, one su se zalagale za to da im bude dostupno više obrazovanja. To je na kraju obijeno, sa naglaskom da je u svakom slučaju porođaj bezbedniji u bolnici, pod nadzorom lekara. Do 1950-ih se preko 90% porođaja obavljalo u bolnici.

Doktori i babice su se sukobljavali

Dugo vremena babice i doktori su bili u sukobu i ova profesija je „preživljavala“ samo u siromašnijim delovima sveta. Cilj je zapravo bio da se u potpunosti stane na kraj poslu babice. Međutim, kako to nije bilo moguće jer su žene i dalje imale pravo glasa i birale da ih porađaju babice, pravljeni su ustupci i babicama je dozvoljeno da nastave sa radom. Ali, ujedno su im stavljene i mnoge visoke prepreke, a reforma zdravstva je ta koja je posebno pokušala da naškodi „karakteru“ babice i iskoreni ovaj zanat zauvek. Ali, srećom to im nije pošlo za rukom.

Posao babice u današnje vreme polako oživljava

Iako babice ne mogu da se bave svojim poslom kao što su to radile u prošlosti, one su naše način da opet budu uz žene tokom porođaja. Dok je 1970-ih samo 1% babica prisustvovao porođaju, 2020-te je taj broj skočio na čak 15&. Od svih porođaja kojima prisustvuju babice 95% njih se odigrava u bolnicama, dok je preostalih 5% u kućnoj varijanti.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group