Tehnika „stiskanja“ može naučiti vaše dete da bude strpljivije

Verovatno vam je poznat scenario u kom od svog deteta ne možete sa bilo kojom drugom osobom da progovorite dve reči.

Bilo da ste po njega došli posle škole i učiteljica vam nešto važno govori, ili vaš suprug želi nešto da vam kaže, vrlo je verovatno da čujete „mama, maaamaaa, ali mamaaaa“ svakih deset sekundi. Dobra vest u celoj priči, ako je takvom možemo nazvati, je ta da se ovakvo ponašanje smatra savršeno normalnim za decu od 2-7 godine, tvrde psiholozi.

Deca su po prirodi egocentrična, što znači da im je veoma teško da razmišljaju sa stanovišta drugih ljudi. Ona se uz veliku muku rastaju od svojih misli i osećanja, kako bi obratila pažnju na druge. To smo razjasnili, ali činjenica da je takvo ponašanje normalno, ne znači i da nije neverovatno dosadno. Na sreću postoji jedna taktika koja veoma efikasno sprečava dete da vas konstantno prekida, i štaviše uči ga umetnosti strpljenja.

REČ JE O TAKTICI „STISKANJA“.

A evo i kako ona funkcioniše: potrebno je da svom detetu kažete da ako želi nešto dok vi razgovarate sa nekom drugom odraslom osobom, treba nežno da vam stisne ruku ili šaku. Nakon toga vi morate da uzvratite stisak, kako biste stavili detetu do znanja da znate da ono želi vašu pažnju i da će je dobiti vrlo brzo.

Prilikom prvih nekoliko pokušaja, kada dete posegne za „stiskanjem“, trebalo bi da veoma brzo završite drugi razgovor i posvetite mu svoju nepodeljenu pažnju. Razlog je jednostavan – dete će na ovaj način uvideti da ovaj sistem funkcioniše i da nije samo lažno obećanje. Ideja je međutim, da vremenom produžavate vreme koje dete mora da sačeka kako biste završili razgovor i njemu se obratili. Na ovaj način učite ga strpljenju.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group