Sve što treba da znate o dečijem osipu od toplote

Ono što definitivno može da pokvari utisak tokom boravka sa decom na otvorenom je osip koji se javlja usled toplote i izloženosti sunčevim zracima.

Iako zvuči, a neretko i izgleda zastrašujuće on to zapravo nije, ali ne sme da bude ni nešto što ćete u potpunosti ignorisati. Osip od toplote poznat je i kao miliarija, u osnovi predstavlja način na koji koža reaguje na nakupljanje znoja i javlja se kada blokirane pore zarobe znoj ispod kože.

Zapravo ovo stanje je poprilično uobičajeno kod dece po vrlo vlažnom i vrućem vremenu i manifestuje se u vidu sitnih malih tačkica crvene boje. Iako ovaj osip nije opasan, može da bude neprijatan za malu decu, koja ne mogu da vam saopšte šta ih muči.

KOJI SU ZNACI TOPLOTNOG OSIPA KOD DECE?

Najočigledniji znak osipa je svakako sam osip koji se manifestuje u vidu crvenih tačkica na koži. Na dodir koža ima bodljikavu teksturu. U zavisnosti od tona kože deteta, ove bidljikave krvžice mogu biti čak i poput bistih mehurića koji su ispunjeni tečnošću. U težim slučajevima osip izgleda kao lezija na koži. Osip se najčešće javlja na glavi, vratu i gornjem delu grudnog koša.

KOJI SU NAJČEŠĆI UZROCI TOPLOTNOG OSIPA KOD DECE?

Prekomerna toplota je glavni uzrok. Međutim topao dan nije jedini mogući krivac. Sve zapravo što dovodi do znojenja, blokiranja ili iritacije znojnih žlezda je potencijalni uzrok toplotnog osipa. Vežbanje, povišena telesna temperatura izazvana bolešću, uska i sintetička odeća, vrlo lako mogu da izazvu pojavu ovog osipa.

KAKO REAGOVATI U SLUČAJU TOPLOTNOG OSIPA?

Na svu sreću osip od vrućine obično nije ozbiljan i prolazi spontano, uklanjanjem agenasa koji su ga izazvali. Ako je dete pretoplo obučeno potrebno je ukloniti maksimalan sloj odeće sa njega, kako bi koža mogla da diše. Takođe potrebno ga je odvesti u hladnije okruženje u što kraćem roku. Pogođeni deo tela prekriven osipom bi u idealnom slučaju trebao da bude bez tkanine na sebi. Nije preporučljivo mazanje bilo kakvih krema jer će one samo pograšti stvar.

KAKO SPREČITI TOPLOTNI OSIP?

Kada dete boravi na otvorenom pobriniti se da se igra u hladovini i da na sebi ima tanak sloj odeće. Takođe odeća bi trebalo da bude pamučna, prozračna i što komotnija. Ako je dete sklono znojenju praktikujte češće presvlačenje. Ograničite vreme boravka deteta u vlažnim prostorijama. Plafonski ventilatori su vrlo korisni jer podstiču kretanje vazduha u pretoplim prostorijama.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group