Stvari koje ne bi bilo loše da znate pre nego što na svet donesete svoju drugu bebu

Biti majka jednom detetu je nešto potpuno drugačije od toga da kraj sebe imate dvoje dece.

Štaviše kad zatrudnite drugi put, mislite zapravo da sve već znate. Ali, nije tako. Već sama druga trudnoća može za vas da bude potpuno drugačije iskustvo od prve. Ispravno bi bilo pomisliti da kada jednom donesete bebu na svet, postajete profesionalac, ali stvari nisu baš tako jednostavne.

Uvek su tu neke sitnice na koje niste računali. Dovoljno je zapravo da su bebe suprotnog pola, da vam se cela stvar sa majčinstvom čini potpuno nepoznatom. Ali, ono što je najvažnije jeste da budete otvorenog uma i da ne dozvolite sebi da vas zarobe misli o tome na koji način bi stvari trebalo da se odvijaju kada se porodite po drugi put.

Šta je to što bi bilo dobro da znate pre dolaska druge bebe?

Vaša figura se možda neće tako lako vratiti u prvobitno stanje – Možda ste s prvom bebom, svoju nekadašnju kilažu i izgled vratili za tren oka i samim tim bili ponosni na sebe. Ali, nema garancije da će tako da bude i sa vašom drugom bebom. Možda ćete ovog puta morati više da se potrudite da izgubite suvišne kilograme.

Ne bi trebalo previše da brinete o rivalstvu među svojom decom – Iako niko ne poriče da je rivalstvo među braćom i sestrama stvarno, u većini slučajeva majke preterano brinu zbog toga. Najviše one smatraju da će zapostaviti svoje prvo dete, kada se drugo rodi i da će na taj način izazvati rivalstvo među njima. Međutim, uz pravu dozu ljubavi s vaše strane i dobru organizaciju, ne postoji razlog da budete zabrinuti.

Moguće je jednako voleti dvoje dece – Kao roditelj jednog deteta sigurno se pitate kako ćete uopšte moći da pronađete u svom srcu dovoljno ljubavi za tu drugu bebu. Svog prvenca volite svim svojim bićem i zaista je neralno za očekivati da je tu ljubav moguće podeliti na dva dela. Međutim, ljubav ne poznaje granice i kada prvi put u naručje uzmete svoju drugu bebu, to će vam biti savršeno jasno.

Stvari koje su vas nekad plašile, sada će vam postati normalne – Kada se vaša prva beba prvi put borila sa temperaturom, kašljem i upalom uha, verovatno ste paničili i probdeli noći kraj njenog kreveta. Međutim, sa drugim detetim već ćete biti znatno opušteniji jer vas je iskustvo naučilo kako bi trebalo da reagujete.

Svako dete je priča za sebe – Karakter i ličnost svakog deteta je posebna. Potpuno je nebitno što je ista majka rodila dvoje dece, jer oni mogu da budu sušte suprotnosti. Jedno će možda biti mirnija beba, dok će drugo konstantno tražiti pažnju. Naivno je očekivati da ćete roditi dva ista deteta. Neki vaši trikovi će funkcionisati kod prvog deteta, ali kod drugog neće. Međutim, u celoj priči nema mesta nerviranju i panici, jer ovo je sasvim normalno.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group