Šta uraditi kada dete odbija da jede?

Sedenje za stolom i jednostavan ritual poput jedenja, za neke roditelje predstavljaju pravu noćnu moru.

Bilo da je u pitanju doručak, ručak ili večera, ako vaš mališan kategorički odbija da sedi mirno i pojede ono što mu je u tanjiru, razumljivo je da tražite pomoć sa svih mogućih strana. Uz mnogo plakanja, nagovaranja i svađe, verovatno pokleknete na kraju i pribegavate dodatnom pravljenju onog što znate da bi dete ipak pojelo. U tom trenutku osećate se poprilično poraženo i nezadovoljno jer vas je porazio dvogodišnjak. Ponovo je uspeo da vas ubedi da mu spremite makarone sa sirom, umesto lepog i zdravog obroka.

ZAŠTO SE IZBIRLJIVOST U POGLEDU HRANE KOD DECE UOPŠTE JAVLJA?

Kao prvo imati između 2-4 godine nije lako, kako za dete tako i za roditelje. Iz perspektive deteta, mnogo je toga što ono ne može, bilo zbog vaših pravila po pitanju bezbednosti ili jednostavno jer fizički za to nije spremno. Tako na primer samostalno korišćenje noše, koje nama zvuči lako, njima nije ni malo. Treba ostaviti igračke po strani, stići do wc-a, skinuti donji veš, sesti na nošu, dohvatiti toalet papir – shvatate poentu. Jedan od načina da se dete izbori za sebe i vrati osećaj kontrole jeste da izgovori čuveno "NE". Ovo isto primenjujE i kada su obroci u pitanju. Umesto da se nervirate što dete neće da jede, setite se da ono još uvek ne zna kako da se nosi sa svim emocijama koje su u njemu i da nema vašu veštinu izražavanja. Izbirljivost je njegov način da ima kontrolu nad situacijom.

SAVETI ZA BORBU SA MALIM IZBIRLJIVCIMA:

« 1 2 3 4 5 »

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group