Šta se dešava sa mozgom deteta kada ono igra video igrice?

Tema uticaja video igrica na dečiji mozak već duže vreme zanima roditelje.

Da li će igranje ovih igara ukrasti nevinost vašem mališanu i upropastiti ga za ceo život? Kada je potrebno da uskočite i kažete “dosta je za danas” kada je reč o igranju video igara? I možda najvažnije od svega: da li video igre sa nasilnom tematikom pretvaraju decu u čudovišta?

Kao prvo jedna dobra vest za vas: naučnici više ne smatraju video igre izvorom svakog zla na planeti. Zapravo, najnovija istraživanja sugerišu da bi igranje video igara moglo da bude vrlo korisno za decu. Ali, nije potrebno da još uvek ukinete pravila koja se tiču vremena ispred malih ekrana. Umesto toga, danas smo tu da vam pružimo potpuniju sliku o tome šta se u mozgu deteta zbiva kada igra video igrice.

Aktivira se centar za nagrađivanje u mozgu

Jedna stvar koju niko neće osporiti je da su video igre neverovatno zabavne. Ali, za to postoji neurološko objašnjenje. Prema rečima psihologa video igre oslobađaju u mozgu dopamin i druge hemijalije koje čine da se dobro osećamo. Ali, to ne znači nužno i da je to dobro za decu. Kako tvrde naučnici upravo je to razlog zbog kog se javlja zavisnost od video igara. Ovo je posebno slučaj kod tinejdžera koji više od svega žele da se zbog nečeg dobro osećaju, a koji nemaju još uvek razvijen region u mozgu odgovoran za kontrolu implusa. Iz tog razloga oni bi mogli satima da igraju video igre, a da se pritom ne sete da moraju da jedu, spavaju i koriste toalet.

Prefrontalni korteks se aktivira i pojačava spoznaju

Kada se igraju umereno video igre mogu dovesti do jačanja mozga. Istraživanje je pokazalo da redovno, ali umereno igranje video igara poboljšava pamćenje, utiče na sposobnost multitaskinga i kontrole impulsa. Igrice angažuju prefrontalni korteks, centar za izvršno funkcionisanje mozga, a kao rezultat toga dete usavršava veštine obrade informacija i vizuelnih sposobnosti. Drugim rečima, video igre mogu pozitivno uticati na mozak u razvoju i učiniti da dete bude pametnije.

Obrasci spavanja mogu biti poremećeni

Istraživanja pokazuju da deca koja previše igraju video igrice često pate od nesanice i lošeg kvaliteta sna, zbog povećane izloženosti plavoj svetlosti ekrana i visokog nivoa stimulacije. Nauka potvrđuje da izloženost plavoj svetlosti odlaže oslobađanje melatonina u mozgu, što otežava deci da zaspu. Ako se satima igraju svakodnevno video igre mogu ozbiljno narušiti obrasce spavanja.

Pažnja deteta može trpeti

Da li ste primetili da vaše dete može satima da pruži svoju nepodeljenu pažnju video igricama, a da ne može mirno da sedi 5 minuta i da uradi svoj domaći? Kao što smo već istakli video igre aktiviraju prefrontalni korteks i donose deci brojne kognitivne prednosti, međutim loša strana toga je što dete zahvaljujući igricama postaje stručnjak za obavljanje više radnji u isto vreme koje mu donose uzbuđenje, ali mu nedostaje pažnja za izvršenje jednostavnih stvari poput domaćeg zadatka.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group