Porodica - Deca

Šta se dešava sa dečijim stopalima ako jedan dan ne nose obuću?

Najveći broj dece obožava leto, pre svega jer im se pruža prilika da trče bosonogi.

U većini slučajeva, deca ne vole obuću jer ih ona sputava da budu slobodni. Tokom pandemije Korona virusa i celodnevnog boravka kod kuće, skoro da su dečije cipelice potpuno zaboravljene.

Nedavno je jedna studija pokazala da odrasle osobe koje često hodaju bose po tvrdim površinama imaju tendenciju da iskrive svoja stopala, odnosno da dobiju spuštena stopala. Međutim važi li ovo pravilo i za mališane? Šta je sa njihovim stopalima? Potražili smo odgovore stručnjaka.

DA LI DECA SMEJU BOSA DA HODAJU PO KUĆI ILI IM TREBAJU PATOFNE?

Kada su deca u pitanju, preporučuje se da šetaju bosi po kući, naročito po tepihu kako bi se poboljšala cirkulacija u nogama, i uticalo na razvoj zdravih mišića i kostiju dečijeg stopala, tvrde pedijatri. Bosa stopala mogu pomoći da dete stekne osećaj bolje ravnoteže, osetljivosti, snage i ukupne koordinacije, koja je neophodna za pravilan hod.

DA LI DECA SMEJU I NAPOLJU DA HODAJU BOSA?

Takođe i u ovom slučaju se preporučuje da deca budu što češće bosa. Naravno da je tokom letnjih dana potrebno da po betonu i drugim površinama koje se na suncu mnogo ugreju, deca budu obuvena, ali se svakako savetuje da trče bosa po travi, pesku i zemlji. Po javnim površinama poput bazena nije preporučljivo da deca hodaju bosa, jer je takvo okruženje vrlo klizavo i podložno razvoju bakterija.

Ž.J.

Izvor: Pure Wow

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group