Šta reći deci umesto „požurite“ i zapravo ih navesti da izađu iz kuće?

Verovaćemo vam na reč da ste isprobali sve od igara trkanja do auta, pa do podmićivanja slatkišima kako bi svog klinca naveli da izađe iz kuće na vreme.

Međutim, koliko god pokušavali, čini se da vam uvek nekako sklizne s usana taj čuveni izraz „požuri“, zar ne? A kako i ne bi kada opet kasnite, a vaš mališan i dalje vezuje pertle. Dakle, šta vam ostaje da uradite?

Zašto „požuri“ nema smisla mališanima vrtićkog uzrasta?

Najjednostavnije rečeno to vam neće doneti rezultate koje očekujte. Mozak deteta se razvija neverovatnom brzinom, ali prednjem delu mozga je potrebno mnogo vremena da obradi sve podatke koji do njega stižu. To je deo mozga koji je zadužen za apstraktne koncepte kao što je vreme. Kada detetu kažete „požuri, moramo biti tamo za 15 minuta!“, ono jednostavno ne može da razume šta to znači. Iako se roditelji trude da apeluju na logiku deteta po ovom pitanju, problem je što je prednji deo mozga zadužen i za nju.

Šta reći (ili uraditi) umesto toga?

Prvo i osnovno potrebno je da promenite svoja očekivanja. Jednostavno, moraćete da se pomirite sa činjenicom da ne vredi požurivati dete. Međutim, kada vam se zaista žuri možete umesto „požuri“ da kažete nešto poput „moramo da krenemo kada otpevam ovu pesmu“. U tom slučaju odaberite neku kratku dečiju pesmu i otpevajte je zajedno dok se spremate da izađete iz kuće. Dete će na ovaj način dobiti predstavu o tome koliko još vremena ima za spremanje.

A za kraj: usporite da biste ubrzali

Setite se da svet izgleda prilično veliko kada ste dete. Vi ste toliko toga već videli i iskusili, a većina tih stvari je za vašeg mališana nova. Ako osetite da je vaše dete preopterećeno stvarima koje od njega tražite da uradi, zastanite i pitajte „Hej mališa, da li si dobro? Jesi li za jedan zagrljaj? Na kraju krajeva kad god žurite sa izlaženjem iz kuće, pametnije je da malo usporite. Posmatrajte to kao kratku pauzu koja će vam uštedeti vreme koje biste potrošili na požurivanje deteta.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group