Šta možete reći svom detetu umesto "idu u svoju sobu"?

Koliko puta ste kao dete čuli frazu "idu u svoju sobu", kada biste nešto zgrešili?

Pretrpeli biste tada i kritike i sve što sledi, samo da vas po kazni roditelji ne šalju u sobu. Obećali ste tada sigurno sami sebi da tako nikad nećete postupati sa svojom decom. A danas, nekoliko decenija kasnije vaše dete vam usled svog napada besa ne ostavlja drugi izbor nego da ga – pošaljete u njegovu sobu. Istorija se dakle ponavlja. Vaše dete je nezadovoljno, vi ste nezadovoljni i kompletna situacija deluje beznadežno. Da li postoji drugi način da se izborite sa svojim neposlušnim detetom umesto potezanja sobe-kazne? Postoji, i mi vam danas otkrivamo jednostavan trik kojim se možete poslužiti.

Kao prvo treba da razmislite o tome kako se vi osećate u trenutku kada izgovarate čuvenu frazu "idi u svoju sobu". Iznervirano pa čak i besno, zar ne. I mada je sasvim očekivano da će ova osećanja da vas ponekad nadvladaju, bes i frustracija nisu efikasne alatke roditeljstva. One vas vode da reagujete impulsivno i koristite taktike poput – srama i krivice.

S druge strane, vaše dete nakon što je poslato u svoju sobu, neće (kao što ni vi niste u njegovom dobu) iskoristiti to vreme za samorefleksiju i razmišljanje o tome šta je moglo da uradi drugačije. Umesto toga ono će provesti vreme osećajući se okrivljenim, i svakako – ljutiće se na vas. Svakako to ne znači da preko njegovog nevaljalog ponašanja treba da pređete kao da se ništa nije ni dogodilo. Umesto "idi u svoju sobu" isprobajte sledeće:

"Ovo što se upravo dogodilo, nije ni malo uredu. Oboje moramo o tome dobro da razmislimo. Napravićemo pauzu jedno od drugog i kada se ponovo sastanemo, reći ću ti šta ja mislim o onome što se desilo, i ti ćeš meni reći šta ti misliš o tome, pa ćemo odlučiti kako da sledeći put stvari uradimo na bolji način"

Na ovaj način dajete detetu i vremena i prostora da razmisli o onome što je uradio, bez da mu na leđa stavljate osećaj krivice. Ovo mu daje priliku da lakše sagleda situaciju i izvede zaključak da nije trebalo da se ponaša na takav način. Takođe uključujete vaše dete u rešavanje problema, pri čemu stiče veštinu koja će mu itekako koristiti u kasnijem tinejdžerskom dobu.

Ž.J.

Izvor: Pure Wow

Foto: Pinterest

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group