Šta možete da uradite ako vaše dete iznenada ne želi da bude blizu vas?

Prilično je uobičajeno da deca preferiraju jednog u odnosu na drugog roditelja, međutim kada vas potpuno odbace to zaista boli.

Period kada deca počinju da se vezuju za svoje roditelje je u dobi između 10-18 meseci. U tom periodu vaš mališan će se pobrinuti da vam jasno da do znanja da li želi da ga vi uspevate ili tata. To je doba kada on donosi svoje prve odluke i pokazuje svoju nezavisnost.

Davanje prednosti jednom roditelju u odnosu na drugog predstavlja prema rečima stručnjaka zdrav deo kognitivnog i emocionalnog razvoja. Deca u ovom dobu biraju roditelja koji im deluje najprikladnije za ono što im je u trenutku potrebno. Ako vas vaše dete u jednom momentu odgurne, to svakako ne znači da vas ne voli, već da tata trenutno bolje ispunjava njegove potrebe.

Zašto deca imaju omiljenog roditelja?

Igra favorita započinje sa 10 meseci i može trajati sve do pete godine. Ponekad je odluka o tome da li dete više želi mamu ili tatu uz sebe uzrokovana porodičnom dinamikom. Možda je mama morala da se vrati na posao ili je dete dobilo mlađeg brata, što je moglo učiniti da se ono više okrene tati. Tokom ovih i sličnih tranzicija važno je da roditelji budu fleksibilni u svojim ulogama i voljni da menjaju svoje dnevne rutine. Dete će prirodno gravitirati ka roditelju koji mu posvećuje više pažnje. Izborom jednog u odnosu na drugog roditelja, dete pokazuje da može na određeni način da kontroliše svoj okruženje. Iako vam može teško pasti činjenica da niste trenutno svom mališanu omiljeni roditelj, trebalo bi da znate da je to samo faza.

Saveti za majke koje trenutno nisu omiljeni roditelj svog mališana

Kontrolišite svoje emocije – Potrudite se da ostanete smireni. Zapamtite da ovo nije ništa lično i da činjenica da je vaše dete odabralo da trenutno više voli tatu, ne znači da vas ne voli uopšte.

Razgovarajte sa svojim suprugom – Iznesite svoja osećanja svom suprugu i recite da ste spremni da preuzmete brigu o vašem detetu kada njemu zatreba pauza u toku dana.

Nađite način da se zabavite – Osmislite neke zabavne aktivnosti u kojima možete uživati zajedno sa svojim mališanom što će vam pomoći da se ponovo povežete. Provođenje kvalitetnog vremena sa detetom je poput magije koja uvek deluje.

Saosećajte se sa svojim detetom – Podržite potrebu svog deteta da se druži sa svojim tatom. Ako stalno forsirate to da ono prihvati vašu ljubav i naklonost, to može dovesti do samo još odlučnijeg odbijanja.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group