Šta da kažete detetu kada vam saopšti da ne želi da ide u školu?

Pripremanje deteta za školu i izlazak iz kuće na vreme je roditeljski ekvivalent desetoboju.

Da možete da isteknete trenutak koji vam posebno kida živce to bi bilo bez svake sumnje pranje zuba koje traje večno. Osim zlatne medalje koju kao da osvajate svaki put kada uspete minut pre školskog zvona da se pojavite na vratima škole, vaša nagrada je miran dom u koji se vraćate pre svega da popijete šolju kafe, nakon koje ćete da sredite sav nered koji je vaše dete ostavilo za sobom spremajući se za školu.

Ali, baš kada ste prošli prepreke u vidu pranja zuba i oblačenja, vaše dete odlučuje da protestuje upotrebljavajući onu poznatu izjavu „neću da idem u školu!“. Šokirani tim rečima, verovatno ćete reći nešto poput „ali, ti voliš školu“, što jeste istina budući da zaista voli svoju učiteljicu i drugare iz razreda, plus danas ima po rasporedu likovno, njegov omiljeni predmet. U čemu je problem?

Kao prvo, ovo je sasvim normalna reakcija mališana prvog, drugog, pa i trećeg razreda osnovne škole. Čak i ako s velikim entuzijazmom dete svakog dana ide u školu i dobar je đak, dogodiće se da želja za ostajanjem kod kuće prevagne. Budimo iskreni – i sami biste često radije ostali kod kuće nego išli na posao, zar ne?

Škola zna da bude nezgodna. U njoj postoji mnogo pravila koja moraju da se poštuju, a tu su i očekivanja koja imaju učitelji i roditelji. Vrlo često škola je bučna i teško pada osetljivijoj deci. Međutim, samo zato što je vašem detetu teško da se ujutro spremni za školu, ne znači da nešto nije u redu s njom, odnosno da postoji neki stvarni problem tamo.

Šta roditelj da radi u situaciji kada dete neće u školu?

Kao prvo ne bi trebalo da koristi fraze poput „ali, ti voliš školu“. Umesto toga potvrdite osećanja svog deteta i kažite nešto poput: „Želeo bi da ostaneš danas kod kuće, a moraš u školu i to ti teško pada jer je suviše rano? I meni je ponekad tako. Da li želiš moju pomoć oko oblačenja?“. Vaš odgovor mora da bude empatičan, ali čvrst. Ponudite da mu vi ponesete đačku torbu ili da mu za užinu spakujete nešto što voli. Takođe, mogli biste poslati učitelju poruku da ga obavestite da ste imali teško jutro i da zna kakvog mališana očekuje u svojoj učionici danas.

Kada dete dođe iz škole možete pokušati i sa pristupom: „Jutros ti se nije išlo u školu i plakao si zbog toga. Kada si počeo da se osećaš bolje? Ako želiš možemo za sutra da napravimo plan koji će ti spremanje za školu učiniti lakšim, kao i da smislimo nešto zanimljivo da radimo zajedno posle škole.“

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group