Recite “ne” frazama koje upravo tako počinju ako želite da smanjite broj tantruma kod deteta

Kao roditelj, nema sumnje da ćete sa svih strana dobijati gomilu neželjenih saveta.

Iako je većina dobronamerna, posebno će vas iritirati to što drugi misle kako znaju bolje da se brinu o vašem detetu nego vi, odnosno da znaju šta je bolje za njega. Elem, s vremena na vreme dokotrljaće se do vas poput grumena mudrosti nešto što zaista funkcioniše. Štaviše, na prvu ruku mislićete da je to nešto potpuno suludo, ali nakon što mu date šansu otkrićete jedan sasvim novi svet mogućnosti. O čemu se radi?

O izbacivanju fraza koje počinju sa “ne” kada se obraćate detetu

Kao prvo zapitajte se: kako da podstaknete svoje dete da bude hrabro, radoznalo i otporno na životne udarce kada je sve ono što čuje s vaše strane “ne, ne i ne”? Ne postoji dete koje će bez vaše podrške i vere u njegove sposobnosti da pruži priliku stvarima oko sebe. Takva deca ostaju plašljiva, pokorna i spremna da trpe nasilje, a to nije ono što želite.

Fraze sa “da” (možeš, hajde, uspećeš) daju snagu, dok one sa “ne” deluju kao pretnja

Kao roditelj deteta od 2-3 godine, bez sumnje ćete dnevno da izgovorite gomilu fraza koje počinju sa “ne”. Kada dete to čuje, to u njemu izaziva reakciju koja je slična onoj koja se kod odraslih javlja kada su nečim ugroženi – režim ostani i bori se ili beži. Ako dete na primer kaže “hoću sladoled za večeru”, a vi odgovorite sa “nema šanse, apsolutno ne” vi stvarate tlo za izlive dečijeg besa. Svakako, daleko od toga da bi trebalo da pristajete na svaki detetov zahtev, već samo morate da promenite svoj pristup.

Umesto odsečnog ne, pokušajte da kažete “sjajna ideja i ja sam gladna, ali moramo prvo da večeramo, pa ćemo onda da pojedemo tvoj omiljeni sladoled. Od vanile, zar ne?” na ovaj način postavili ste granicu, ali ste usvojili i detetov zahtev, što mu omogućava da ostane povezano sa vama.

Takođe, biće situacija koje će daleko biti komplikovanije od ove i zahtevaće malo kreativniji pristup. Na primer ako dete želi na igralište, odmah posle vrtića, ali pada kiša, nemojte da se poslužite jednostavnim “ne”. Kažite nešto poput: “o kakva zabavna ideja! I meni se baš ide na igralište, ali budući da pada kiša, moramo da sačekamo do sutra. Na šta ćeš sutra prvo ići, na tobogan ili ljuljaške?”. Vama je zapravo svejedno da li ste detetu kratko i jasno rekli “ne” ili mu dali malo duži odgovor, ali njemu nije. Detetu više odgovara kada ne upotrebljavate “ne” kada mu se obraćate, čime ujedno sprečavate i čuvene tantrume.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group