Prednosti vremena za tišinu kada su deca u pitanju

Da li je decu uzrasta od 2-3 godine moguće naučiti da budu tihi određeni period u toku dana?

Apsolutno! Stručnjaci tvrde da čak i mališani koju su hiperaktivni, imaju bujnu maštu i vrlo razigranu prirodu mogu uživati u periodima dana koji su predviđeni za tišinu. Ali, šta je zapravo vreme za tišinu? Reč je o vremenu koje može trajati od 5 minuta do 1h kada do deteta ne dolaze nikakvi stimulativni prizori, zvuci i aktivnosti. Bez ometanja dakle.

Neki mališani svoje vreme za tišinu provode dremajući dok se drugi bave samostalnom igrom. Možete dozvoliti detetu da odabere šta mu se više dopada, popodnevna dremka ili tiha igra sa omiljenom plišanom igračkom u krevecu.

Kako primeniti u praksi vreme za tišinu za dete?

Period u toku dana koje bi dete trebalo da provede u miru i tišini samo deluje komplikovano za primenu u praksi, mada zaista nije. Kao prvo, potrebno je da pronađete prostoriju u svom domu u kojoj ne postoje uređaji poput televizora, kompjutera i mobilnih telefona koji bi mogli da ometaju dete. To može biti kutak u vašoj spavaćoj sobi, na primer. Kada pronađete savršenu lokaciju pružite detetu knjigu, slagalicu ili bojanku. Vreme za tišinu znači da je potrebno da se dete udalji od svojih klasičnih aktivnosti kojima se bavi ostatak dana, koje stvaraju mnogo buke. Preporuka je da počnete sa 5 minuta dnevno i da postepeno povećavate.

Prednosti vremena za tišinu:

Opušta um – U dobi od 2-3 godine deca prolaze kroz razvojnu fazu koja uključuje učenje mnogih stvari. Njihov mozak vrlo lako postane preopterećen što može dovesti do senzornog kraha, koji se ispoljava u vidu napada besa. Vreme za tišinu dozvoljava detetu da se malo opusti.

Poboljšava pažnju – Kao roditelj deteta od 2-3 godine, znate sigurno da skoro ništa ne drži dugo dečiju pažnju. Međutim, kada dete provede svega 10 minuta u okruženju u kom mu ništa ne skreće pažnju sa na primer jedne lutke, naučiće bolje da se fokusira na stvari koje su ispred njega.

Promoviše samopouzdanje – Vreme tišine podrazumeva da vaše dete provodi vreme samo. Dakle bez vas i drugih članova porodice. Primenjujući ovo dosledno, dete uči da može i samo da se zabavi, odnosno da se ne oslanja uvek na vas da ga zabavite. To mu podiže samopouzdanje.

Gradi nezavisnost – Sa samopouzdanjem dolazi i nezavisnost. Kada dete oseti da ima dovoljno samopouzdanja da prevaziđe svakodnevne izazove, ono prestaje da zavisi u tolikoj meri od svojih roditelja i postaje nezavisnije.

Podstiče kreativnost – Ako dete više vremena provodi samo u igri, ono dobija priliku da mašta i služi se idejama koje mu niste vi nametnuli. Njegov mozak ulazi u kreativni režim i generiše nove ideje od postojećih.

Uči dete šta je to svesnost – Sposobnost deteta da sedi u tišini sa svojim mislima i osećanjima usađuje mu jednu vitalnu veštinu – svesnost. Kada dete razvije svesnost ono može da krene da vežba samokontrolu ili reguliše svoje emocije u stresnim situacijama.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group