Poboljšanje slike o sebi pre i tokom trudnoće je nužno za zdravlje bebe

Poražavajuća je činjenica da preko 60% majki, smatra da bi trebalo da su mršavije nego što jesu.

Nema sumnje da je trudnoća stanje koje u velikoj meri utiče na promenu izgleda tela svake žene. To je nešto čega morate biti svesni, ako planirate da ostanete u drugom stanju. Međutim, iako znate da ćete dobiti 10, 15 kg u trudnoći, može se dogoditi da previdite neke fizičke promene koje se mogu dogoditi tokom trudnoće.

Vaše telo će se promeniti, vaši hormone će podivljati. Sve to zajedno može ostaviti veliki uticaj na vas kao buduću majku, po pitanju slike koju imate o svom telu. Jer činjenica je da ne mogu svi dobro da podnesu promene, a ovo se posebno odnosi na žene koje su se tokom odrastanja borile sa izgledom svog tela. Istraživanja su pokazala da jednako i majka i njena beba mogu da budu zdravije, ako se radi na poboljšanju njene slike o svom telu tokom i nakon trudnoće.

Budući da trudnoća može povećati rizik od nezadovoljstva vlastitim telom, odnosno dovesti do negativnog pogleda na njega, važno je blagovremeno menjati tu sliku jer se u suprotnom povećava mogućnost pojave postporođajne depresije i poremećaja u ishrani. Oba ova problema mogu negativno uticati kako na majku, tako i na bebu.

U nedavnom istraživanju je učestvovalo oko 160 trudnica, a rezultat je pokazao da više od polovine njih nije bilo zadovoljno izgledom svog tela tokom trudnoće i nakon porođaja. Takođe, polovina ispitanih trudnica je izjavila da se zbog komentara drugih na račun svog tela oseća još gore i da je to definitvno nešto što ruši sliku kakvu svaka do njih ima o sebi. Ohrabrujuće je to što je skoro 80% njih reklo da je zainteresovano za program koji im može pomoći da prihvate nov izgled svog tela, kao i da bi želele da razgovaraju sa drugim ženama koje su bile u ovakavoj situaciji.

Iako bi svaka žena želela da ima idealnu kilažu, pre, tokom i gotovo odmah nakon prođaja ne bi trebalo zaboraviti da one “obavljaju važan posao”, donoseći svoje bebe na svet. Promena izgleda tela je zapravo mala cena koja se pritom plaća, naročito jer uz malo truda mogu da se postignu zadivljujući rezultati.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group