O čemu bi trebalo da razmislite pre nego što dopustite svojoj prijateljici da doji vašu bebu?

Činjenica je da je dojenje izazovno.

Često se nažalost prikazuje kao jednostavno, budući da mame imaju svu potrebnu „opremu“, međutim u praksi većina žena ima problema sa njim. Mnogo je tu nedoumica i sumnji, poput one koja se tiče količine mleka. Ako se celoj priči dodaju umor, iscrpljenost i besane noći, bolne i otečene grudi razumljivo je što majke mogu poželeti pauzu u toku dojenja.

Neke majke tada biraju da svoje bebe dohranjuju formulama, što zadatak hranjenja bebe stavlja u ruke tati ili nekom drugom ko je raspoloživ u trenutku, kako bi žena malo odmorila. Takođe, neke mame će koristi pumpice za izmlazanje kako bi imale dovoljno mleka za hranjenje bebe, a izbegle ritual dojenja. I na kraju tu je manje konvencionalna ideja koje se svodi na to da neko drugi doji vašu bebu. I dok na prvu loptu to zvuči kao nešto što se dešava samo u filmovima, činjenica je da širom sveta postoje institucije kojima može da se donira mleko u koje dolaze žene koje žele na ovaj način da hrane svoje bebe.

Šta ako odlučite da zamolite prijateljicu da podoji vašu bebu?

Mišljenja vaše okoline će bez svake sumnje biti podeljena. Jedni će smatrati da je to u redu, ako vam je to bliska prijateljica u koju imate poverenja, dok će drugima to biti odbojno, pri čemu će možda komentarisati da bi moglo i da bude opasno. Ali, na stranu mišljenja okoline, važno je zapravo šta medicina kaže.

Istraživanja pokazuju da više od 50 % majki nije zabrinuto za bezbednost bebe, ako ona pije mleko neke druge majke. Takođe 80% ne razmišlja o tome da proveri osobu koja je donator mleka, iz prostor razloga što smatra da za tim nema potrebe. Međutim, medicina kaže da je ovo zabrinjavajuće, jer čak i ako poznajete osobu, mleko bi trebalo proveriti radi bezbednosti.

Zvaničan stav lekara je da nije preporučljivo deljenje majčinog mleka osim ako ono nije prekontrolisano do strane agencije koja se time bavi. Postoji rizik od širenja bolesti raznih vrsta i dodatnih problema koje izazivaju lekovi i druge supstance. Agencije koje se bave prikupljanjem majčinog mleka se brinu o tome da ono bude provereno pre nego što ga proslede majkama kojima je potrebno.

Kako cela ova priča utiče na vas?

Majčino mleko sledi princip „ponude i potražnje“. Što manje hranite svoju bebu, to će vaše grudi proizvoditi manje mleka. Ako neko drugi hrani vašu bebu u periodu kada je trebalo da vi to uradite, vaše telo smanjuje proizvodnju količine mleka. Samim tim kada dođe sledeći podoj možda vašoj bebi neće biti dovoljna količina mleka koja će biti u vašim grudima.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group