Nauka kaže: bebe mogu da osete i sete se bola

Dugo vremena, vladalo je mišljenje da bebe ne mogu da osete bol po rođenju.

Ovo mišljenje je rezultat tvrdnji lekara da bebe pri testiranju bola ubodom u petu nisu reagovale na način koji je prikladan za to, odnosno povlačenjem noge. Pored toga smatralo se da bebe ne samo da ne osećaju bol neposredno po rođenju, već taj period traje sve do godinu dana. Međutim, tek u poslednjih par decenija zna se sa sigurnošću da bebe osećaju bol.

Samim tim bebe, koje su prolazile kroz bolne procedure, mogle su se kasnije u životu svega setiti. Sećanja na bol pogađala su ih ne samo u detinjstvu, već i kasnije. Tek 1980-ih roditelji su se zapitali da li bebe osećaju bol i da li im medicinski zahvati nanose bol. Tada su usledile brojne tužbe protiv bolnica i lekara, nakon čega je uložen napor da se utvrdi da li one osećaju bol.

Rezultat je bio poražavajući. Bebe su osećale bol baš poput odraslih osoba, a u nekim slučajevima čak i više. Samim tim kada se rade procedure koje mogu da izazovu bol, potrebno je pronaći način da se on ublaži, kako bebe ne bi nosile traumu sa sobom celog života.

Bebe mogu da osete bol i u stomaku

Tokom proteklih par godina, diskusije na temu abortusa su dovele do isticanja jednog pitanja: „da li bebe mogu da osete bol u materici?“. Ovo je svakako nešto o čemu se pre par decenija nikad ne bi razgovaralo. Više istraživanja na ovu temu potvrdilo je da bebe mogu da osete bol i u materici. Naime, one ne mogu da osete bol pre 24. nedelje trudnoće jer pre tog vremena u mozgu nisu razvijene veze neophodne za sećanje na bol.

Ideja o tome da bebe ne osećaju bol po rođenju je zauvek opovrgnuta

Iako se moralo ići protiv svega što su čuveni lekari širom sveta tvrdili, brojne studije su pokazale da stare teorije jednostavno nisu bile tačne. Bebe su mogle da osete bol po rođenju i što je još gore da ga se sećaju. Bilo da se radi o bockanju u petu, vađenju krvi, dobijanju injekcija ili obrezivanju, bebe definitivno mogu da osete bol iako ne reaguju odmah plačem. Hipnoza je pokazala da se deca vrlo živopisno sećaju ovih stvari, za koje se verovalo da su bezbolne i da ne ostavljaju trag u sećanju.

Bol izazvan u prvim satima po rođenju može imati dugoročne posledice

Neke bebe moraju da se podvrgnu određenim procedurama neposredno po rođenju. Ukoliko se ne vodi računa o tome da budu oslobođene bola, to može ostaviti dugoročne posledice na njih. Prema rečima stručnjaka kada se tokom prvih par dana života bebe javljaju neopisiv stres i bol, dešavaju se promene u njenom centralnom nervnom sistemu. To bi značilo da čak i ako beba ne može da se seti medicinske procedure, njeno telo će zapamtiti stres kroz koji je prošlo.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group